Twee toernooien binnen twee weken en een nieuwe hoofdtribune

In het Kralingse Bos worden binnen een week de EK dressuur en het CHIO gehouden. Raakt de paardenfan verzadigd? Nee, want de twee toernooien trekken divers publiek aan.

rotterdam chio foto rien zilvold

Het plastic zat nog om de stoelen, een verflucht hing nog in het trappenhuis en in rap tempo werden de laatste stofdeeltjes weggezogen. Een dag voor de start van de EK dressuur in Rotterdam dat gisteren begon, was het nog een race tegen de klok.

Het zijn dagen waarop Frans Lavooij, voorzitter van het Rotterdamse CHIO, zich afvraagt wat hij allemaal op zijn hals heeft gehaald. „De oplevering van een nieuw gebouw, eerst de EK dressuur en vervolgens het CHIO. Nee, wie dat heeft verzonnen…”

Lavooij lacht erbij, zittend in een loge van de gloednieuwe hoofdtribune in het Kralingse Bos in Rotterdam. Want juist hij was degene die zeven jaar geleden, toen hij werd gekozen als CHIO-voorzitter, ambitieus aan zijn taak begon. Onder zijn leiding steeg de begroting van 1,25 naar 3 miljoen euro en het bezoekersaantal van 30.000 naar bijna 60.000.

En bij het ‘bid’ op de EK, dat in 2009 werd toegewezen, stelde de organisatie nadrukkelijk een nieuwe hoofdtribune in het vooruitzicht, dat de capaciteit zou verhogen naar zevenduizend stoelen. „We zagen een droom werkelijkheid worden”, zegt Lavooij, tevens voorzitter van de organisatie van de EK dressuur. „Als je kijkt naar het aantal internationale medailles dat Nederland heeft gehaald, kan het niet zo zijn dat wij nog nooit een EK of WK hebben georganiseerd.”

Het bid kon in eerste instantie op weinig steun rekenen. Pas toen de EK daadwerkelijk werd toegewezen aan ‘Rotterdam’, gingen de handen op elkaar. Dat was ook wel nodig, want de kosten van het nieuwe gebouw bedroegen circa 5 miljoen euro en moest bijeengebracht worden door private partijen. Dat lukte, al is de helft van het bedrag geleend van de gemeente Rotterdam. Lavooij is daar best trots op. „Zeker in deze tijd, waarin voetbalclubs in leven worden gehouden door gemeentesubsidie, mogen we daar best tevreden over zijn.”

Drie dagen na het EK, dat zondag wordt afgesloten onder toeziend oog van koningin Beatrix, begint de 63ste editie van het CHIO, waar zowel dressuur als springen worden beoefend. Hoewel het praktisch handig is, kan je je afvragen of de paardenliefhebber niet verzadigd raakt na twee van zulke grote evenementen. Fred Rozendaal, toernooidirecteur van het EK, denkt dat de twee evenementen elkaar niet in de weg zitten. „Bij het EK komt het publiek uit heel Europa, bij het CHIO is het evenement veel meer gericht op het bedrijfsleven.”

Rozendaal wijst naar de tribune aan de korte zijde. Ten tijde van het EK is dat een tribune voor het publiek, drie dagen later is het een locatie voor hospitality, waar mensen uit het bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Lavooij hoeft alleen maar te wijzen op de inschrijvingslijst op internet. „Toen de verkoop begon meldden zich als eerste twee busladingen vol met Russen. Bij het CHIO heb je dat niet.” De EK dressuur trekken paardenliefhebbers uit heel Europa.

Vijf jaar geleden is ook de ondergrond vernieuwd in Rotterdam. Het traditionele gras werd verwisseld voor een all weather-veld. Een mix van zand en vezels, legt toernooidirecteur Rozendaal uit. „Daardoor kan er altijd worden gereden. Vroeger werd het glad en modderig zodra er wat regen viel, nu is dat verleden tijd.”

De organisatie houdt voortdurend overleg met ruiters en coaches. Alles wordt in het werk gesteld de paardensport (400.000 beoefenaars in Nederland) zo professioneel mogelijk te maken. „Ruiters lieten ons weten dat ze op dezelfde ondergrond wilden inrijden als het hoofdveld. Begrijpelijk. Dat is een forse investering, maar die hebben we wel gedaan”, benadrukt Rozendaal. Sinds drie jaar ligt er een prachtig inspringterrein achter het hoofdveld.

De ruiters zijn tevreden, al was de Nederlandse topamazone Adelinde Cornelissen niet zo blij met de opvallende decoraties langs de baan. „Mijn paard [Parzival] is erg schrikkerig en het publiek zit vrij kort op de baan. Ik ben benieuwd hoe het paard zich staande houdt”, vraagt Cornelissen zich vooraf af.

CHIO-baas Frans Lavooij heeft vooral geprobeerd de drempel voor het publiek te verlagen, wat hem ogenschijnlijk is gelukt bij het jaarlijkse evenement CHIO. „Soms bestaat de indruk dat het een exclusief evenement is voor Rotterdamse havenbaronnen”, vertelt Lavooij. „Dat is natuurlijk onzin. Zoals vroeger al gold: zowel koningen als boeren werken met paarden. Het evenement is voor iedereen.”

    • Jan Cees Butter