Turkse luchtmacht valt PKK-doelen in Irak aan

Vliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben gisteren aanvallen uitgevoerd op Koerdische opstandelingen in het noorden van Irak. Dit ter vergelding van een aanslag op Turkse militairen in het uiterste zuidoosten van Turkije.

De aanvallen van de luchtmacht waren gericht op plaatsen, waarvan wordt aangenomen dat ze dienen als basis voor strijders van de PKK. Die vecht voor meer autonomie voor de Koerdische minderheid in Turkije. Een woordvoerder van de PKK liet later weten dat er onder de PKK-strijders geen slachtoffers waren gevallen. Volgens Turkse woordvoerders houden zich zo’n 2.000 PKK-strijders op in het gebied.

De Turkse regering besloot tot deze actie, nadat gisteren bij het plaatsje Cukurca, niet ver van de grens met Irak, elf militairen en een lid van een lokale militie in een hinderlaag waren gelokt en gedood. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich had genomen, gingen de Turkse autoriteiten ervan uit dat het een actie van de PKK betrof. „Ons geduld is eindelijk op”, verklaarde premier Erdogan tegen journalisten. „Degenen die zich n iet distantiëren van het terrorisme zullen daarvoor de prijs betalen."

Sinds begin juli zijn er dertig Turkse militairen gedood. In een geval werden 13 Turkse soldaten gedood, het hoogste aantal bij een afzonderlijk incident sinds de PKK in februari van dit jaar een wapenstilstand opzegde. Sinds de PKK in 1984 haar strijd begon zijn zo’n 40.000 mensen om het leven gekomen.

De Turkse wraakacties van gisteren volgen op een turbulente periode binnen de Turkse strijdkrachten zelf. De voltallige militaire top bood eind vorige maand zijn ontslag aan uit onvrede over een rechtzaak tegen officieren die de regering omver zouden hebben willen werpen.

Bij de jongste verkiezingen in juni zijn 35 Koerdische afgevaardigden gekozen in het 550 leden tellende Turkse parlement. Vijf van hen zitten echter gevangen op verdenking van samenwerking met de PKK. Uit solidariteit hebben de andere Koerdische parlementariërs tot dusverre geweigerd de eed af te leggen in de volksvertegenwoordiging. (Reuters, AP, AFP)