Theater/muziek

ldm17/08/2011 - Perkpolder - nazomerfestival - Trojaanse Vrouwen - met Reinhilde Decleir

Zeeland Nazomer Festival

Schrijver Arnon Grunberg is een van de bijzondere acteursgasten tijdens het Zeeland Nazomer Festival, dat dinsdag in Zeeland begint. Hij treedt op als de schrijver in het stuk Am Ziel (Plaats van bestemming) van de Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard. Plaats van handeling is het sjieke Badhotel van Domburg. Verder tijdens het festival de tragedie Trojaanse vrouwen van Euripides met Rheinhilde Decleir in de rol van Hecabe. De locatie is bijzonder: de voormalige veerhaven Perkpolder. Het decor bestaat uit tientallen containers. Ook de mooi melancholieke versie van Oom Wanja door Theatergroep Suburbia uit Almere komt naar Zeeland.

Inl: theaterzeelandia.nl

Noorderzon

Vandaag begint het theater- en muziekfestival Noorderzon in Groningen, een festival gewijd aan de performing arts. Hooggespannen zijn de verwachtingen van de vermaarde Russische danser en acteur Mikhail Baryshnikov die als Russische generaal optreedt in een stuk over het Parijs van de jaren dertig. Ook de Argentijnse schrijver en regisseur Mariano Pensotti is te gast met de voorstelling El pasado es un animal grotesco, over het leven dat als een grotesk dier in de jungle is.

Inl: noorderzon.nl

De Ingebeelde Zieke

De komedie van Molière komt wegens succes terug. Een voorbeeldige voorstelling in de regie van Jos Thie, begeleid door de barokmuziek die Marc-Antoine Charpentier in 1673 componeerde. De sterrencast met Paul R. Kooij en Loes Luca krijgt in de reprise versterking van Georgina Verbaan in de rol van Békline, de overspelige echtgenote van de zieke Argan.

Vanaf 18 aug Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 25 sept. Inl: www.deutrechtsespelen.nl

Christianne Stotijn

De kleur van haar stem is al vergeleken met die van een Bourgogne, met eikenhout en met donkere chocolade. Christianne Stotijn behoort tot de beste Nederlandse mezzo’s van dit moment. Met pianist Julius Drake en een Belgisch ensemble zingt ze liederen van o.a. Ravel, De Falla, Delage, Prokofjev en Tsjaikovski op 21 augustus 20u15 in het concertgebouw.

Inl www.concertgebouw.nl

NJO Muziekzomer

Honderden jonge musici reizen deze zomer weer naar de provincie Gelderland voor meer dan 70 concerten op uiteenlopende locaties. Met o.a. Berlioz' Symphonie Fantastique, een opera van Rossini, Stravinsky’s Vuurvogel (volledig) en veel muziek van composer in residence Kaija Saariaho. Ook is er een dansvoorstelling met Salvador Dali's schilderij ‘Vergeten Horizon’ als inspiratie.

T/m 21 aug. Inl www.njo.nl

Jazz Delft De 27ste editie van Jazz Festival Delft biedt concerten op diverse podia van Ruben Hein, Sven Hammond Soul, Ntjam Rosie, Jungle By Night, Typhoon, Shirma Rouse, Ronald Snijders, Sinas, CaboCubaJazz, Marzio Scholten Group en Mathilde Santing. Verder ook ‘Film, Jazz & Picknick’ in het Poptapark.

19 t/m 21 aug, centrum Delft. Inl www.jazzfestivaldelft.nl

Haarlem Jazz

Ook veel jazz in het centrum van Haarlem de komende dagen. Met optredens van Tin Men and the Telephone, het Nederlands Jeugd Jazz Orkest, pianist Ruben Hein en Chef's Special. Pianist Peter Beets heeft zijn eigen verrassingsprogramma op 18 augustus.

17 t/m 21 aug, centrum Haarlem. www.haarlemjazzstad.nl

Cage the Elephant

Een dag na Lowlands komt het vijftal Cage the Elephant uit Kentucky nog een concert geven in de Melkweg. Ruige melodieuze poprock met een graag crowdsurfende zanger.

22 aug, Melkweg Amsterdam. Inl www.melkweg.nl