Speciaalbier voor honden, alcoholvrij

Voor een studie over de menselijke soort kan ik een bezoek aan dierenspeciaal ‘Avonturia de Vogelkelder’ in Den Haag, de grootste dierenwinkel van het land, adviseren.

Zesduizend vierkante meter dierenplezier met als hoogte- of dieptepunt, het is maar hoe je bekijkt, een door eigenaar Jan Huybers en zijn familie gebouwd grottencomplex.

„Waarom, in godsnaam waarom?”, denk je dan, maar dat was een vraag waar meneer Huybers, nooit bij stil had gestaan. „Je wilt een beetje anders zijn dan de anderen”, zei hij. Nou, dat was gelukt.

Op verzoek volgde er een rondleiding door de dierenspeciaalzaak. Hij vertelde over de nieuwste attractie: de hondenwasstraat, een groot glimmend apparaat. De hond werd in een comfortabele krat geplaatst, waarna op een knop naar keuze – ‘shampoo’ of ‘conditioner’ – kon worden gedrukt. Daarna legde de hond ‘een traject’ af, waarna hij door de baas kon worden drooggeföhnd, een intiem karwei.

We zagen een vrouw bezig met hond en föhn, ze hield föhn verkeerd om en blies zichzelf warme lucht in het gezicht.

Jan zei: „Je stopt ’m er vies in en hij komt er schoon uit.”

Het grottencomplex in. We keken naar de spinnen in het Egyptische faraogedeelte, zochten naar goud in de gouddelverzandbakken en sloten af bij de bak met stokstaartjes, waarvan er toevallig twee op elkaar zaten.

„Ze liggen te neuken”, zei Jan, een daad waar hij als dierenhandelaar ‘natuurlijk erg blij’ van werd.

Via een trappenstelsel belandde ik in ‘het enige hondencafé ter wereld’, een plaats waar honden aan de bar en baasjes op de grond zaten.

Aan de bar zat ‘een oud-Duitse Hutehond’, die de naam Heino had gekregen, voor zijn neus een plastic bak Kwispelbier (een speciaalbier voor honden, alcoholvrij). Op de grond, in kleermakerszit het baasje, een wat verfomfaaide vrouw van een jaar of veertig, druk bezig met haar mobiel. Ze stoorde zich verder niet aan mij en sprak vanaf de grond tot haar huisdier.

„Heb je je bier op? Ik wil zo naar het mensencafé... Vind je dat goed?”

Dat beest zei niets terug, natuurlijk niet, honden kunnen niet praten. En ik had verder ook geen vragen, de situatie was helder.

Marcel van Roosmalen

Renske de Greef is met vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar.

    • Marcel van Roosmalen