Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Aanklacht Apple tegen Samsung uitgebreider dan bekend was’

De tablets van Apple (links) en Samsung naast elkaar. Foto Reuters / Jo Yong-Hak

Apple wil een compleet verbod op de verkoop van Samsungs tabelts en smartphones uit de Galaxy-serie in Nederland. De twee elektronicagiganten zijn verwikkeld in een patentenoorlog. Volgens Webwereld zijn de aanklachten van Apple tegen de Koreaanse concurrent bij de rechtbank in Den Haag “veel uitgebreider” dan tot nu toe bekend was. Apple aast niet alleen op een importverbod, maar dat ook export, handel, distributie en verkoop gestaakt wordt.

De website beweert documenten te hebben ingezien waaruit blijkt dat distributeurs en grote winkelketens mogelijk zelfs hun voorraden moeten terugsturen en uit de schappen nemen. Apple eist een verkoopverbod op de smartphones Galaxy Ace, S en SII. Ook de Tab (7 inch), Tab 10.1 en 10.1v verdwijnen wat betreft de Amerikanen uit de winkels. Alles heeft te maken met dat Apple vindt dat de apparaten van Samsung te zeer lijken op die van Apple en dat ook technologie gekopieerd is.

Terwijl Apple nog verder gaat en ook andere “inbreukmakende telefoons en tablets”, is Samsung allerlei procedures gestart om de patenten en modellen van Apple ongeldig te laten verklaren door de rechter. Webwereld meldt dat er nu alleen al bij de rechtbank Den Haag ongeveer tien verschillende procedures lopen tussen Apple en Samsung.