Roken is uit. In ieder geval tot volgend jaar...

De Australische regering kwam in april met plannen voor homogeen ogende sigarettenpakjes, zonder logo's van fabrikanten, wel met afschrikwekkende foto's. Tabaksbedrijf Philip Morris wil daarom naar de rechter stappen. Gisteren werd bekend dat vijf andere tabaksfabrikanten een rechtszaak beginnen in de Verenigde Staten, omdat ook daar op pakjes plaatjes van rotte longen en tanden moeten worden aangebracht. Foto AFP ---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Australian Government" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (files) This handout image taken and released on April 7, 2011 by the Australia government shows the new compulsory cigarette packet style in dark olive-green and plastered with health warnings. Global tobacco giant Philip Morris will launch legal action over Australia's plan to introduce plain cigarette packaging, it said on June 27, 2011, warning the damages bill could run to billions of dollars. AFP PHOTO / HO / Australian Government / FILES AFP

Roken was nog nooit zo impopulair, blijkt uit nieuw opinieonderzoek van TNS Nipo. Minder dan een kwart van de Nederlanders boven de vijftien rookt weleens. Maar de maatregelen waardoor het stoppen met roken zo’n hoge vlucht heeft genomen, dreigen deels te worden teruggedraaid. De dip in het aantal rokers zou daardoor weleens van tijdelijke aard kunnen zijn.

    • Barbara Rijlaarsdam