Rebellen Libië nemen olieraffinaderij in

Bij de Libische stad Zawiyah, dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, hebben rebellen na een hevige strijd met regeringstroepen een olieraffinaderij ingenomen die van groot strategisch belang is voor de bevoorrading van Tripoli. Inname van de raffinaderij kan een belangrijke doorbraak zijn in de oorlog van de rebellen tegen de Libische leider Gaddafi, die al een half jaar duurt.

Ook hebben de rebellen nu de snelweg vanuit het zuiden naar de hoofdstad afgesloten, waarmee ze het bolwerk van Gaddafi verder isoleren. Met behulp van bombardementen van de NAVO, door gevechtsvliegtuigen en onbemande toestellen, zijn de rebellen er de afgelopen dagen in geslaagd de impasse van de afgelopen weken te doorbreken.

Vanuit het westen en het zuiden rukken de opstandelingen nu op naar de hoofdstad. De stad Garyan, tachtig kilometer ten zuiden van Tripoli, hebben ze vandaag ingenomen. Op het centrale plein van de stad hebben ze een T-34 tank met daarop de rood-zwart-groene vlag van de rebellen geparkeerd en een stuk luchtafweergeschut dat ze op de troepen van Gaddafi hebben veroverd.

Een woordvoerder van Gaddafi erkende vandaag dat het regime de afgelopen dagen militaire tegenslagen te verwerken heeft gekregen, maar relativeerde het belang ervan. „Dit is een crisis die een paar dagen zal duren, maar die we dan, als God het wil, te boven zullen komen”, zei hij tegen het staatspersbureau Jana. „Wij zullen oprukken tot we het hele land bevrijd hebben.” Waar Gaddafi zich bevindt is niet bekend.

Bij de strijd om Zawiyah zijn gisteren volgens artsen van een lokaal ziekenhuis negen mensen gedood en zeker 45 gewond geraakt, voor het merendeel rebellen. Ook in Brega, aan het oostelijke front, wordt nog gevochten. Daar hebben de rebellen naar eigen zeggen gisteren en eergisteren achttien man verloren.

De opmars van de rebellen in het westen komt na een periode waarin de opstandelingen in het oosten vooral in het nieuws kwamen door verdeeldheid. Deze liep op nadat de legercommandant van de rebellen werd vermoord, volgens sommigen omdat hij een verrader was. (Reuters)

‘Ik ga. De slag om Tripoli is op komst’: pagina 9