Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

PVV’er Van der Stoep uit Europarlement na rijden onder invloed

PVV’er Daniël van der Stoep legt zijn functie als Europarlementariër per direct neer. De 30-jarige politicus verlaat het Europees Parlement omdat hij gisteren onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakte. Dit meldt hij zelf op de site van de PVV.

Bij het ongeluk bleef de materiële schade beperkt en vielen geen gewonden. Van der Stoep is echter van mening dat hij zichzelf heeft “gediskwalificeerd” als parlementariër.

“Iemand die het voorrecht heeft om het Nederlandse volk te mogen vertegenwoordigen dient dit soort gedrag niet te vertonen.” - Daniël van der Stoep, PVV.

PVV-leider Geert Wilders en delegatieleider Barry Madlener zeggen het incident te betreuren, maar respecteren zijn beslissing. Wie Van der Stoep vervangt in het Europees Parlement is nog niet bekend.

Sinds zondag circuleren op Twitter berichten over Van der Stoep die toen gesignaleerd werd met een drankje op achter het stuur. Voorlopig wijst niets erop dat hij toen een ongeval veroorzaakt heeft.

Update 13.23 uur:

Twitter avatar StoepPVV Daniel van der Stoep Voor de duidelijkheid, auto-ongeluk was gistermiddag op de Raamweg in Den Haag en niet op zondag waar dan ook…

Het ongeluk vond inderdaad plaats op de Raamweg in Den Haag. Uit een politiebericht blijkt dat Van der Stoep botste op verkeer dat voor hem stilstond. Op het bureau bleek dat hij ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Van der Stoep heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.

Daniël van der Stoep in juli in actie als Europarlementariër over de Deense grenscontroles en de wijzigingen in het Schengenverdrag:
http://youtu.be/oTztAm0zCkc