PvdA wil leerplicht voor Turkse immigranten

Nu er een streep is gezet door de verplichte inburgering voor Turken, wil de PvdA een leerplicht instellen.

De PvdA wil dat Turken via de leerplicht worden verplicht om Nederlands te leren. De Centrale Raad van Beroep zette dinsdag definitief een streep door de verplichte inburgering voor Turken. Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) wil niet dat dit leidt tot Turkse immigranten die de taal niet beheersen. „Als we niets doen, betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met hun buren kunnen praten”, stelt hij.

Ook Oost-Europeanen zijn als EU-burgers gevrijwaard van de inburgeringstoets. Van Dam stelt dat de inburgeringsplicht een ‘dode letter’ dreigt te worden.

Daarom wil de PvdA dat Turken, maar ook Polen, Roemenen en Bulgaren die geen Nederlands hebben geleerd, leerplichtig worden. Zij moeten dan alsnog naar school en Nederlands leren en les krijgen over de Nederlandse samenleving. Ook als ze meerderjarig zijn.

Het is niet de eerste keer dat de PvdA met dit voorstel komt. Afgelopen najaar stemden coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV tegen. Van Dam hoopt dat de drie partijen van standpunt veranderen door de rechterlijke uitspraak.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet dinsdag weten dat hij gaat bekijken hoe Turken in Nederland toch kunnen worden verplicht om in te burgeren. Hij vindt het „van belang om te kijken op welke wijze het dan wel kan”, mogelijk door het aanpassen van EU-verdragen.

Van Dam vindt dit een „kansloze weg”, omdat dit ook instemming van Turkije vereist. „Het is bedoeld om de PVV de kans te geven de indruk te wekken dat er heus wat aan gedaan wordt, terwijl Donner en de zijnen weten dat er in werkelijkheid niks gebeurt.” (Novum)