Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doden op Pukkelpop door noodweer

Een ingestorte tent op het festivalterrein van Pukkelpop. Koen Bauters / De Standaard

Bij het Belgische festival Pukkelpop in Hasselt zijn enkele feesttenten door noodweer ingestort. Daarbij vielen vijf doden en raakten zeker 72 mensen gewond, waarvan elf mensen zwaargewond. Dat hebben de hulpdiensten laten weten aan verschillende persbureau’s. Het festival is voor vanavond stilgelegd.

Update 0.10 uur De Belgische krant De Morgen spreekt inmiddels van vijf doden, en zeker 35 zwaargewonden.

Bij het drama is ook een Nederlandse man gewond geraakt, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau Novum. De man is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis.

Festival gaat morgen door

Voor vanavond zijn alle optredens op Pukkelpop afgelast. Alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat het festival morgen een nieuwe start kan maken. De band die de vrijdag zou openen, Morning Parade, heeft via Twitter laten weten niet te zullen spelen.

Twitter avatar morningparade Morning Parade Gutted to announce that due to the events @Pukkelpop we won’t be performing tomorrow. Sorry folks, Our thoughts go out to all affected. MP

Eerder op de avond liet organisator Chokri Mahassine tijdens een persconferentie weten dat de beslissing om door te gaan lastig is.

“Het kwaad is geschied, het noodweer heeft hier zeer zwaar toegeslagen. Wat het festival zelf betreft, we hebben voorlopig alles opgeschort. Voor de organisatie is het een zeer moeilijke beslissing tussen het leed dat geleden is en de heel veel jonge mensen die hier nog aanwezig zijn, waar we ook iets mee moeten doen.”

Tenten en bomen omver geblazen

Het festival werd rond 18.15 uur geteisterd door hevig noodweer. Daarbij werden verschillende tenten en bomen omver geblazen. Ook waaide er een toren naast het hoofdpodium omver. Het terrein stond binnen korte tijd blank. Mensen zochten beschutting in de tenten, maar daar was al snel nauwelijks plek meer.

Bekijk hier meer beelden van het noodweer.

Tijdens het noodweer trad Skunk Anansie op op het hoofdpodium. Zij moesten hun optreden stoppen. Op Facebook laat de zangeres van de band weten dat het het angstigste moment van haar carrière was:

Still at Pukklepop festival after a burning hot sunny day turned into a mini hurricane which hit the stage during our set, a tower fell onto our truck, we had to run for our lives mid-set as hail hit the stage and the wind began to tear it to pieces, we were unable to continue to play, this was the scariest moment I have ever seen or felt in my 20 years of being an artist. The rumour is 5 people died today, my heart goes out to all their families, very sad time. Skin

‘Hulpverlening verliep soepel’

Een deel van het terrein werd ontruimd, zodat hulpdiensten er makkelijk bij konden. Een verslaggever van Studio Brussel liet weten dat de hulpverlening heel soepel liep:

“Eigenlijk is het heel rustig nu. Veel mensen zijn vertrokken en het is niet zo dat er een paniekerige sfeer hangt.”

Wel was het GSM-netwerk op het terrein tijdelijk overbelast. Op Twitter lieten mensen via de hashtag #ppok weten ongedeerd te zijn. Ook is er een noodnummer opengesteld (+32 (0)11-239 711).

Burgemeester Hilde Claes liet weten dat meeste gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Mensen met lichtere verwondingen werden bij een nabij gelegen sporthal behandeld.

60.000 bezoekers

Pukkelpop vindt elk jaar plaats in de buurt van de Vlaamse plaats Hasselt. Het uitverkochte festival is donderdag van start gegaan en zou tot en met zaterdag duren. Onder meer Within Temptation, Eminem en The Offspring zouden nog op moeten treden. Pukkelpop biedt plaats aan 60.000 bezoekers.

Het Belgische muziekfestival werd ook vorig jaar getroffen door een tragedie. De Britse zanger Charles Haddon pleegde zelfmoord na zijn optreden op Pukkelpop. De 22-jarige zanger van electropop-duo Ou Est le Swimming Pool sprong van een lichtmast. Een dag voordat Haddon zelfmoord pleegde, stierf de geluidstechnicus van de Black Rebel Motorcycle Club op het festival. De technicus werd onwel in de coulissen.

Organisatie Lowlands erg geschrokken

De organisatie van Lowlands is erg geschrokken van de gebeurtenissen op Pukkelpop. Het Belgische festival werd donderdagavond getroffen door noodweer, zeker een dode en een onbekend aantal gewonden zijn het gevolg. “Dat wil je als festival niet meemaken”, reageert een woordvoerder van Lowlands tegen persbureau Novum.

Het noodweer in België en het zuiden van Nederland heeft vooralsnog geen gevolgen voor Lowlands, dat vrijdag losbarst. “De zwaarste buien trekken langs, dus er zijn nog geen maatregelen nodig. Maar we houden het nauwgezet in de gaten met onze eigen weerdienst.”