Protesten India groeien

Een golf van geweldloos protest zet de regering van premier Manmohan Singh verder onder druk.

Tienduizenden mensen zijn gisteren in heel India de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de anti-corruptie activist Anna Hazare. De autoriteiten hadden aangeboden om de bejaarde activist, die door zijn aanhangers wordt gezien als een moderne Gandhi, vrij te laten. Maar Hazare weigert de gevangenis te verlaten, tenzij hij zijn hongerstaking mag voortzetten, die werd onderbroken door zijn arrestatie dinsdag.

Advocaten van het Hoogerechtshof hebben aangekondigd dat ze de straat op gaan om Hazare te steunen en riksjachauffeurs gaan staken.

Gisteren zei premier Singh dat Hazare niet zonder de vereiste vergunning mag demonstreren en dat over wetgeving tegen corruptie in het parlement moet worden beslist en niet op straat. Dat laatste zou „ernstige consequenties” hebben voor de parlementaire democratie. In de media wordt het optreden van regering en politie ongekend fel veroordeeld. Het doorgaans gematigde dagblad The Hindu schrijft dat de regeringscoalitie onder leiding van de Congrespartij haar „afstotende, repressieve gezicht” heeft laten zien. (AP, Reuters)