President Ggagbo ‘economische misdaden’ ten laste gelegd

Ivory Coast's Laurent Gbagbo (L) and his wife Simone sit in a room at Hotel Golf in Abidjan, after they were arrested, April 11, 2011. Ivory Coast's Laurent Gbagbo was arrested by opposition forces on Monday after French troops closed in on the compound where the self-proclaimed president had been holed up in a bunker for the past week. Gbagbo refused to step down when Alassane Ouattara won November's presidential election, according to results certified by the United Nations, reigniting violence that has claimed more than a thousand lives and uprooted a million people. The hotel is where his rival Ouattara has his headquarters. REUTERS/Stringer (IVORY COAST - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) Gbagbo en zijn vrouw Simone tijdens hun arrestatie in april. Foto Reuters

De voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo en zijn echtgenote Simone is volgens de officier van justitie in Abidjan voor het eerst deze week ”economische misdaden’ ten laste gelegd.

Het presidentiële echtpaar, sinds april op verschillende plekken in het noorden van Ivoorkust onder huisarrest, wordt verdacht van het schade toebrengen aan de nationale economie, verduistering van overheidsgeld, plundering en gewapende overval.

Ggagbo is vandaag aangeklaagd, zijn vrouw eerder deze week. Zij is in voorlopige hechtenis gesteld.

Volgens internationale waarnemers won presidentskandidaat Alassane Ouattara in november 2010 de verkiezingen in Ivoorkust, maar weigerde Gbagbo dat te erkennen. In de maanden die volgden vonden hevige gevechten plaats tussen aanhangers van de twee, waarbij duizenden mensen omkwamen.

In april werd Gbagbo door troepen van Ouattara, met steun van Frankrijk, gearresteerd.

    • Dirk Wijnand de Jong