Potter, Pluk of toch Pippi?

1. Pippi Langstrumpf - Inger Nilsson. © RECHTEHINWEIS: - Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei Nennung ZDF/Taurus. Andere Verwendungen nur nach Absprache. ZDF - Bilderdienst, Tel. 06131-706100, E-Mail: Bilderdienst@zdf.de Taurus

De Kinderboekenweek gaat dit najaar over superhelden en die heb je in allerlei soorten en maten. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag en het boekenfestival Boekids waren benieuwd wie de kinderen van Nederland de allergrootste boekenheld vinden. Daarom begonnen ze aan het begin van de zomer de verkiezing ‘Kies jouw Boekenheld’. Iedereen tussen de vier en veertien jaar mag stemmen, op internet en in het Kinderboekenmuseum. Aan het eind van de Kinderboekenweek, in oktober, wordt de winnaar bekend.

Wie zou de grootste kinderboekenheld worden? Er is al een lijst met negentien helden te vinden op de stem-website. Een goede kandidaat is natuurlijk die jongen die naar een tovenaarsschool gaat en op zijn voorhoofd een litteken heeft in de vorm van een bliksemschicht. Maar wat dacht je van die andere jongen met zijn rode brandweerwagen, die de Torteltuin beschermt en de Krullevaar redt? Misschien gaan de meeste stemmen wel naar die leuke schoolmeester die voor alle problemen een vrolijke oplossing vindt. Het kan natuurlijk ook nog die muis worden, die tijdens zijn avonturen de hele wereld over reist, en soms zelfs terug in de tijd.

Maar misschien zijn Harry Potter, Pluk van de Petteflet, Meester Jaap en Geronimo Stilton niet jouw grootste boekenheld. Je kunt ook nog kiezen voor ‘gewonere’ helden. Want Jubelientje, Robin en Madelief hebben geen bijzondere krachten of grote talenten, maar het zijn wél onvergetelijke boekpersonages. Net als Mees Kees, Jip en Janneke en Rosa uit de Hoe overleef ik-boeken van Francine Oomen.

Of is jouw held nog niet langsgekomen? Gelukkig kun je zelf een ontbrekende held toevoegen. Want jouw held kan natuurlijk ook zijn dat ene meisje met die rode paardenstaarten, die zo sterk is dat ze met gemak haar eigen paard optilt. Of het is die juffrouw die spint, krabt en kopjes geeft als een poes. Of die aardige reus die snoskommers eet en dromen verzamelt.

Je kunt tot 10 oktober stemmen op www.kiesjouwboekenheld.nl

    • Thomas de Veen