Ook goud is een zeepbel - en kan dus barsten

Een kritisch rapport van de Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwt beleggers voor hun troetelkindje van de laatste maanden. „Goud heeft het niveau van een speculatieve bubbel bereikt.”

An employee displays gold necklaces at the 'Gem and Jewellery India International Exhibition 2010' (GJIIE) in Chennai in this January 23, 2010 file photo. With more wealthy Asians than ever before, sales of luxury goods, properties and cars are soaring. In their latest annual wealth report, Capgemini/Merrill Lynch said the number of Asian high net-worth individuals, defined as having over $1 million in disposable income, soared to 3.3 million in 2010, while their wealth surged to $10.8 trillion. REUTERS/Babu/Files (INDIA - Tags: BUSINESS) REUTERS

In een tijd dat beleggers massaal hun geloof hebben verloren in oude vaste waarden als bedrijfsaandelen en Amerikaanse staatsobligaties, verschijnt een kritisch rapport over die ene nog als veilig gewaande investering – goud.

Onder de kop ‘The Gold Bubbel’ publiceerde de Amerikaanse bank Wells Fargo een memo met een niet mis te verstane waarschuwing: „Beleggen in goud heeft het niveau van een speculatieve bubbel bereikt”. Advies: doe het niet, of doe het met mate.

Het is ironisch dat het rapport juist van Wells Fargo komt – de bank dankt haar oorsprong aan de Amerikaanse goudkoorts rond 1850. En dat het nú verschijnt is eveneens pikant – het is deze week veertig jaar geleden de Gouden Standaard werd verlaten, het stelsel waarbij internationale munten tegen een vaste prijs aan de dollar waren gekoppeld, en de dollar weer aan de Amerikaanse goudvoorraad. Nadat de Gouden Standaard werd losgelaten, ontstond een levendige handel in vreemde valuta en in goud.

Believers in goud laten de laatste jaren, waarin de aandelenbeurzen het zwaar hebben, niet na uit te rekenen dat goud sinds augustus 1971 een gemiddeld rendement van ruim 8 procent per jaar heeft gegeven – en dus een oerdegelijke belegging is.

Wells Fargo vindt juist in de spurt van de goudprijs in de afgelopen vijf jaar – van 600 dollar per troy ounce (31,1 gram) eind 2006 tot bijna 1.800 dollar nu – het bewijs voor het oppompen van een klassieke zeepbel, zoals de internetbubbel eind vorige eeuw en de huizenhype tot 2008.

De bank voert zeven redenen aan waarom waakzaamheid geboden is:

1. De goudprijs kan erg volatiel zijn. In 2008 verloor goud tijdelijk 30 procent van z’n waarde.

2. Als je het niet verkoopt, levert goud geen geld op – anders dan aandelen (dividend), obligaties (rente) en vastgoed (huur).

3. De enige reden dat de goudprijs stijgt, is dat kopers ervan denken dat er nieuwe kopers zullen komen die méér bieden. Dat is een gevaarlijke parallel met de vastgoedbubbel.

4. Anders dan gedacht zijn centrale banken in de westerse wereld hun goudvoorraden aan het verkleinen.

5. Op de lange termijn blijkt goud, ook gecorrigeerd voor inflatie, niet rendabeler dan aandelen.

6. Warren Buffet, de grote belegger uit Kansas, vindt goud evenmin een veilige belegging.

7. Goud biedt geen substantiële economische meerwaarde. Anders dan andere grondstoffen kun je van goud van niet veel maken. En je kunt het niet eten.

Econoom en goudkenner Dennis Gartman zei in een reactie op tv-station CNBC dat het nog niet zo ver is als Wells Fargo beweert. „Er is pas sprake van een beleggingsbubbel als de particuliere belegger echt massaal instapt. En dat de goudprijs dan zo hoog stijgt, met 100 tot 200 dollar per dag, dat het de voorpagina's haalt. Dan hebben we het pas over een bubbel.”

De bank toont zich al in haar rapport bewust van de kritiek die ze erop zou krijgen. „Zoals met alle bubbels lopen we het risico dat we fout zitten op de korte termijn – dan zal ons favoriete eufemisme zijn dat we vroeg waren met onze visie. We blijven volhouden dat we goed zitten voor de lange termijn.”

    • Philip de Witt Wijnen