Oma gaat mee als Wijnaldum tekent

Een beetje sportblad kijkt ook naar ‘de mens achter’. Zo komt de lezer meer te weten over het familiedrama-Krajicek, de winkel van Kim Stekelenburg en de tatoeages van Alexander Gerndt.

Sportbladen zijn er in alle smaken. Paardensportliefhebbers lezen Bit, de enthousiaste visser neemt Beet mee in de hengeltas. Natuurlijk staan al die bladen vol weetjes waarin de liefhebber zich lekker kan wentelen. Maar een beetje sportblad verlegt tegenwoordig de focus van de sport an sich naar de mens achter de sporter.

Het beste voorbeeld is Helden, het tijdschrift over bloed, zweet en trainen van vader Frits en dochter Barbara Barend. Helden komt „bij de topsporters en hun familie over de vloer en laat ze van hun onbekende kant zien”. Ditmaal staat de familie Krajicek centraal, want verloren dochter Michaëlla woont na een ruzie van drie jaar (zij werd verliefd op haar vijftien jaar oudere coach) weer thuis bij haar ouders in Praag. Op de cover noemt Helden hun verhaal zelfs gretig een „familiedrama”.

Pa Petr Krajicek is niet zo blij met het bezoek van Barbara Barend. „Dit is geen moment voor een groot verhaal. Dat moet Misa verdienen. Ik vind, pas als alles op de rit staat, kun je mooi gekleed in een blad gaan staan. Maar ja, ze is eigenwijs.” Tegen samen poseren voor de coverfoto had Petr kennelijk geen bezwaar.

Lastig aan Helden is dat het een tijdschrift voor mannen én vrouwen wil zijn. Weinig mannen zullen smullen van een interview met de gestopte turnster Suzanne Harmes over haar moederschap. Laat staan van de productie „Help, mijn man is wielrenner”. Wel leuk voor beide seksen: de rubriek „de dag dat alles mis ging / de dag dat alles klopte”. Daarin vertelt een in zwart geklede Frank de Boer minutieus over de halve finale Italië-Nederland tijdens het EK in 2000, waarin hij twéé penalty’s miste (en Erik Dekker, in wit overhemd, over de dag dat hij Parijs-Tours won).

Verrassend genoeg vind je in Voetbal International – naast alle uitslagen van de afgelopen week en wist-u-datjes als „NEC heeft een nieuwe shirtsponsor” – de mens achter de voetballer haast even vaak als in Helden. Zo kruipt VI op de huid van Georginio Wijnaldum, net overgestapt van Feyenoord naar PSV. De arme jongen baalt soms dat het zo snel met hem is gegaan. „Ik mis mijn jeugd.” Hoe meer je over Georginio te weten komt, hoe liever hij wordt. Hij groeide op bij zijn oma, en zij gaat – al is ze inmiddels tachtig – nog altijd mee als hij een contract ondertekent. En over het verschil tussen Rotterdam en Eindhoven zegt hij: „In Rotterdam is alles anders. Daar heb je een metro, de tram… Hier is het veel rustiger.”

De Zweedse topscorer Alexander Gerndt is de nieuwste aanwinst van FC Utrecht. Hij mag in VI uitgebreid vertellen over zijn spiritualiteit. Gerndt overleefde in 2004 de tsunami in het Thaise Phi Phi, waar hij zijn jongere broertje van de verdrinkingsdood redde. Daarna brak hij nog rug (nu ja, bijna dan, hij was wel twee weken verlamd). Dit jaar volgde de „emotionele scheiding van zijn vrouw”. Gelukkig verwerkt Gerndt het verleden zoals een echte voetballer betaamt: met tatoeages. Van de namen van zijn kinderen natuurlijk. En een beschermengel.

Wie niet geïnteresseerd is in de mens achter de voetballer, maar wel in de mens achter de vróúw van de voetballer, leze Fabulous Football Magazine. FFM wordt verspreid onder alle vrouwen van spelers in het Nederlandse betaald voetbal, maar: „geen spelersvrouw? Geen punt. Lees lekker mee!”

Soms hebben ‘de vrouwen van’ inderdaad een verhaal. Audrey di Tommaso vertelt over het verlies van haar David. En dat hun zoontje Noah ’s avonds liefst brood met Nutella eet, zoals zijn vader ook altijd deed.

Maar dat Kim Stekelenburg eerst bij de Vero Moda werkte, en toen zelf een winkel begon, en toen haar zusje in de zaak zette en dat er toen een concurrent in dezelfde straat kwam en dat toen de recessie begon en ze toen een stapje terug moest doen, kan wat minder boeien. Toen was het misschien beter geweest als de mens achter lekker op de achtergrond was gebleven.

Janna Laeven

    • Janna Laeven