Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VS en bondgenoten eisen aftreden Assad - boycot op olieproducten

In this photo taken Wednesday, Aug. 17, 2011, released by the Syrian official news agency SANA, Syrian President Bashar Assad addresses a meeting for the central committee of the Baath party in Damascus, Syria. A senior U.S. administration official told the Associated Press that President Barack Obama will demand on Thursday that Syrian President Bashar Assad resign for unleashing a sustained assault against his people. (AP Photo/SANA) EDITORIAL USE ONLY
In this photo taken Wednesday, Aug. 17, 2011, released by the Syrian official news agency SANA, Syrian President Bashar Assad addresses a meeting for the central committee of the Baath party in Damascus, Syria. A senior U.S. administration official told the Associated Press that President Barack Obama will demand on Thursday that Syrian President Bashar Assad resign for unleashing a sustained assault against his people. (AP Photo/SANA) EDITORIAL USE ONLY President van Syrië Bashar al-Assad. Foto AP/Sana

De Verenigde Staten hebben vandaag voor het eerst de Syrische president Bashar al-Assad opgeroepen zijn functie neer te leggen.

President Obama liet in een geschreven verklaring weten dat de tijd is aangebroken voor Assad om af te treden, omwille van de onderdrukte bevolking. Hij zei dat de Syrische bevolking over hun eigen toekomst moet beschikken, maar dat Assad dat belet.

Bondskanselier Merkel, president Sarkozy en premier Cameron lieten direct weten zich achter het besluit te scharen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei dat “de maat vol is” en dat Assad moet opstappen.

De president noemde de oproepen van Assad tot hervormingen slechts holle frasen, omdat hij “zijn eigen bevolking opsluit, martelt en afslacht”.

Regeringsfunctionarissen denken dat de oproep van Obama niet direct leidt tot een koerswijziging in Syrië, maar het is wel een krachtig signaal aan Assad dat hij niet langer welkom is in de internationale gemeenschap.

Het besluit is genomen in overleg met Europese, Turkse en Arabische bondgenoten. Gisteren verzekerde al-Assad de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon in een telefoongesprek dat het geweld tegen pro-democratiebetogers in zijn land is gestopt.

UPDATE: De regering-Obama heeft sancties in de vorm van boycotten aangekondigd. Syrische tegoeden zijn bevroren en de invoer van petroleumproducten zijn verboden.

Woordvoerders, diplomaten en leden van de Syrische oppositie wijzen erop dat de komende weken cruciaal zijn. De diplomatieke isolatie van Assad moet worden vergroot en de sancties tegen zijn regime worden uitgebreid. Daarnaast moet de oppositie de juiste maatregelen nemen om de goede orde in het land te herstellen.