Nederlander krijgt een boete van 2 miljoen pond

Hedgefondsmanager Michiel Visser is in Londen veroordeeld voor misleiding en marktmanipulatie. Hij kreeg de hoogste boete ooit.

Naam: Michiel Visser. Verblijfplaats: onbekend. Status: bij verstek veroordeeld met de hoogste persoonlijke boete ooit in de financiële sector van Londen. Conclusie: verbannen uit de Londense City.

Het Upper Tribunal, de hoogste gerechtelijke instantie voor het Britse bestuursrecht, gaf vorige week een boete van 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) aan voormalig hedgefondsmanager Michiel Visser voor het misleiden van beleggers en marktmanipulatie. Dat maakte de Britse financiële toezichthouder FSA maandag bekend. Deze toezichthouder legde vorig jaar maart dezelfde straf op. Hiertegen had Visser hoger beroep aangetekend.

Visser, een voormalige vermogensbeheerder bij ABN Amro Asset Management, zette eind 2002 in Londen een eigen hedgefonds op. Hij opende een bescheiden kantoor in de oude City, maar liet zijn Mercurius Capital Management officieel registreren op de Kaaiman Eilanden. Met zes man personeel wist Visser in een paar jaar tijd 35 miljoen euro aan belegd vermogen te verzamelen. Zijn clientèle, waaronder een aantal rijke Nederlanders, stelde hij een rendement van minimaal 25 procent per jaar in het vooruitzicht. Al na vijf jaar kwam er een streep door die ambitie. Begin 2008 vroeg Visser zelf het faillissement van zijn fonds aan. Beleggers hebben volgens het vonnis van vorige week geen cent teruggezien.

Volgens de rechter kwam de ondergang van Mercurius niet door de financiële crisis van 2007 en 2008, maar door Vissers eigen „roekeloze” beleggingsbeslissingen, die hij „doelbewust en herhaaldelijk” nam. De Britse rechters kwalificeren het handelen van Visser als „het ergste dat we ooit voorbij hebben zien komen”.

    • Philip de Witt Wijnen