Mourinho misdraagt zich in de Clasico

Barcelona's players argue with Real Madrid's players during the second leg of the Spanish Supercup football match FC Barcelona vs Real Madrid CF on August 17, 2011 at the Camp Nou stadium in Barcelona. Barcelona won the Spanish Supercup 3-2. AFP PHOTO/ LLUIS GENE AFP

Real Madrid mocht dan verrassend genoeg over twee wedstrijden om de Spaanse Super Cup de betere zijn geweest, toch leed ‘de Koninklijke’ gisteravond in Camp Nou een dubbele nederlaag tegen FC Barcelona. Geen prijs en opnieuw imagoschade.

Real-trainer José Mourinho zag de beker aan zich voorbij gaan en toonde zijn frustraties door bij een opstootje in de slotfase zijn vinger in het oog van assistent-trainer Tito Vilanova van Barça te steken. Mourinho bevestigde zijn imago van een zeer slecht verliezer. „Voetbal is voor mannen”, reageerde Mourinho. Verder wilde hij niets over het incident kwijt.

Mourinho trad vorig jaar aan bij Real Madrid met de opdracht een antwoord te vinden op de speelwijze van het bewierookte Barcelona. In de eerste onderlinge ontmoeting in november vorig jaar werd zijn elftal in Catalonië met 5-0 vernederd. Sindsdien wist de Portugese coach dat zijn elftal het op basis van kwaliteit zou verliezen. Afgelopen april en mei traden Real Madrid en Barcelona vier keer in korte tijd tegen elkaar aan. Mourinho koos voor brute kracht en vechtvoetbal. Maar net zomin als Nederland in de WK-finale tegen Spanje met een dergelijke tactiek succes had, lukte het Real niet de aartsrivaal uit te schakelen.

Het was extra frustrerend voor Mourinho dat FC Barcelona niet alleen voetballend superieur was, maar met geslepen acties de spelers van Real Madrid in hun eigen val liet lopen. Meer dan eens eindigden los blancos een duel met minder dan elf man. En in de ‘heenwedstrijd’ in de halve finales van de Champions League werd Mourinho na kritiek op de leiding naar de tribunes gestuurd.

De strijd om de Supercopa bood Mourinho, nog voordat het nieuwe seizoen officieel begonnen is, een kans op revanche. Afgelopen zondag was het fris en gretig spelende Real Madrid in voetballend opzicht de meerdere van Barcelona, maar door enkele bevliegingen van David Villa en Lionel Messi eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel. De return, die op last van de Europese bond UEFA vanwege eerder op de avond gespeelde Champions League-duels pas om elf uur ’s avonds begon, voltrok zich volgens een zelfde scenario.

Real Madrid maakte het spel, maar gedragen door Messi kwam Barcelona twee keer op voorsprong. Real Madrid maakte twee keer de gelijkmaker. De 3-2 vlak voor tijd van Messi bleek de nekslag voor Real en Mourinho. Invaller Marcelo ontstak in de blessuretijd het al sluimerende vuurtje door vlakbij de zijlijn de bij Barcelona teruggekeerde Cesc Fabregas met een keiharde tackle onderuit te schoppen. De Braziliaanse verdediger kreeg rood.

De beide dug-outs stroomden direct leeg en op het veld ontstond een massale vechtpartij. De eerder uitgevallen Duitser Mesut Özil en Villa kregen in het tumult ook rood. Mourinho stond op de achtergrond, sloop naar Vilanova en prikte hem in zijn oog. Met een minzaam lachje trok Mourinho zich terug. De Portugese coach kan opnieuw een schorsing verwachten.

    • Koen Greven