Libische opstandelingen veroveren strategische steden

In this Sunday, Aug. 14, 2011 photo, Libyan rebel fighters are seen in a machine-gun mounted truck in Zawiya, western Libya. Libyan rebels have claimed they were trying to cut off two key supply routes to Moammar Gadhafi's stronghold in Tripoli after capturing more towns in the west of the country. On Sunday, the opposition fighters also battled government forces for control of the strategic city of Zawiya, just 30 miles (48 kilometers) from the capital, Tripoli.(AP Photo/Giulio Petrocco) Libische opstandelingen in het straatbeeld van Zawiyah. Foto AP / Giulio Petrocco

Libische opstandelingen hebben de strategische stad Garyan ingenomen. Daarnaast hebben zij in Zawiyah de laatst werkende raffinaderij van het land veroverd.

De vlag van de opstandelingen wappert vandaag op het centrale plein in Garyan, een stad ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Dat meldt een verslaggever van Reuters vanuit de stad.

Volgens de rebellen hebben de troepen van Gaddafi zich teruggetrokken na dagen van gevechten in de stad. Door de overwinning hebben hebben de rebellen nu de belangrijkste snelweg van het zuiden naar de hoofdstad in handen.

In de westelijke stad Zawiyah hebben de rebellen de macht over de laatst werkende olieraffinaderij in Libië gegrepen. De aanval op de raffinaderij begon dinsdag al. Volgens een verslaggever van Reuters zijn er geen troepen van Gaddafi meer te zien in de omgeving. Zawiyah vormt een belangrijk epicentrum van de strijd die in Libië wordt gevoerd.

Opstandelingen ruiken overwinning

De Libische opstandelingen denken dicht bij een zege op Gaddafi te zijn, schrijft onze correspondent Thomas Erdbrink vandaag in nrc.next.

“Het offensief van de rebellen strandde de afgelopen zes maanden keer op keer door onervarenheid en gebrek aan discipline. Maar nu hebben ze zich beter georganiseerd, gezien de omsingeling van Tripoli. De vorige keer dat ze snel terrein wonnen, was in het begin van het conflict in het oosten. Leiderloze vrijwilligers raceten lukraak door de woestijn, en trokken zich terug zodra Gaddafi’s troepen terugschoten. De rebellen hebben nu eenheden gevormd, meestal gebaseerd op de dorpen waar ze vandaan komen, en met elk een commandant. Ook verspillen de rebellen geen munitie meer aan vreugdeschoten.

En de coördinatie is beter. De aanval op Zawiyah is uitgevoerd door rebellen uit de stad zelf en uit steden in de westelijke bergen die elkaar voorheen wantrouwden. Terwijl de grote troepenmacht naar Zawiyah trok, viel een andere Garyan aan.”

    • Marije Willems