Kritiek op berichtgeving van Shell over olielek

Al een week lang stroomt er olie uit een Shell-platform in de Noordzee. Het lek wordt steeds kleiner, maar de kritiek op Shell neemt toe.

De hoeveelheden olie die sinds een week uit een pijpleiding bij het productieplatform Gannet Alpha in de Noordzee stromen zijn bij lange na niet te vergelijken met de hoeveelheden die vorig jaar drie maanden lang vanuit een boorput van BP de Golf van Mexico instroomden. Maar de kritiek op de manier waarop Shell de berichtgeving rond het lek aanpakt, groeit met de dag.

Het platform Gannet Alpha ligt op 176 kilometer oostelijk van Aberdeen, in het Gannet-olieveld. Het bijna twintig jaar oude platform wordt geëxploiteerd door Shell en is gezamenlijk eigendom van Shell en Esso.

Vorige week woensdag ontstond een lek waaruit inmiddels ten minste 1.300 vaten (à 159 liter) zijn gestroomd. Het gaat om het grootste lek bij een platform in de Noordzee in meer dan tien jaar.

Het Nederlands-Britse energieconcern Shell doet al een week verwoede pogingen om de lekkende installatie te dichten. Maar vorige week vrijdag maakte het bedrijf pas bekend dat er twee dagen eerder een lek was ontstaan in een leiding die de boorput met het productieplatform verbindt. Dinsdag bleek er ook nog een tweede lek te zijn. Er stroomde nog steeds olie het water in, zij het in kleine hoeveelheden. Een woordvoerder van Greenpeace reageerde op het nieuws van het tweede lek met: „De olie stroomt, maar de informatie niet.”

Britse media benadrukken dat het boren naar olie en gas in de Noordzee steeds meer problemen oplevert. Afgelopen januari moest Shell vier platforms stilleggen nadat een deel van het Brent Bravo platform was ingestort. Twee van de vier platforms zijn sinds vorige week weer actief. (NRC)