Kortkolom kunst

Kunstenaar Robert Breer overleden

Rotterdam. De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Robert Breer is overleden in zijn huis in Tucson. Hij werd 84 jaar. Hij was onder meer bekend van zijn grote drijvende sculpturen en werd gezien als een van de grondleggers van de Amerikaanse avant-garde in de jaren vijftig. Hij begon zijn carrière als schilder, maar maakte ook films. Zijn eerste, tamelijk abstracte, animatiefilm was Form Phases uit 1952. Ook ontving hij voor zijn hele filmoeuvre de Maya Deren Award van het American Film Institute. In het Baltic Centre in het Britse New Castle is nog tot 25 september een overzichtstentoonstelling van Breers werk te zien. (Novum)

KB biedt inzicht in Nederlandse Opstand

Den Haag. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft vijfhonderd historische boeken online gezet die inzicht geven in het Nederland van de zestiende en zeventiende eeuw. Het gaat om geschriften over de Nederlandse Opstand, godsdienstgeschillen en amoureus tijdverdrijf. Online staan onder andere liedboekjes en uitgaven van Bredero, Vondel en Jacob Cats. De KB is bezig in samenwerking met het Britse ProQuest 50.000 bijzondere drukken tot 1700 te digitaliseren. (Novum)

Karin Strobos wint Grachtenfestivalprijs

Amsterdam. Mezzosopraan Karin Strobos heeft de Grachtenfestivalprijs 2011 gewonnen. Ze krijgt een optreden in de Hermitage in Sint Petersburg. Muziekjournalisten nomineerden vijf musici en ensembles, waarna een vakjury de winnaar koos. De jury roemt haar „tomeloze ambitie” en „oorspronkelijkheid, concentratie en beheersing”. (Novum)