Kortkolom economie

Meer treinen over Betuweroute

Rotterdam. Over de Betuweroute hebben in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 50 procent meer treinen gereden dan in de eerste helft van vorig jaar. In totaal reden 12.150 goederentreinen over het spoor van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland, maakte exploitant Keyrail donderdag bekend. De groei wordt deels toegeschreven aan vervoerders die van de Brabantroute naar de Betuweroute zijn overgestapt. Ook werden aanzienlijk meer steenkool en ertsen per spoor vervoerd. Keyrail verwacht het eind van het jaar wekelijks ruim 500 treinen per week op de Betuweroute. Nu zijn dat er tussen de 450 en 510 per week. (Novum)

Zeeman komt nieuwe loonafspraak niet na

Rotterdam. Textielbedrijf Zeeman komt een loonafspraak uit de nieuwe cao niet na. Sinds 1 juli hebben werknemers van het textielbedrijf recht op een structurele loonsverhoging van twee procent, maar daar is maar een half procent van doorgevoerd. Dat meldt CNV Dienstenbond, dat naar de rechter stapt. Zeeman zegt in een verklaring de loonsverhoging uit de cao in mindering te hebben gebracht op een eerdere loonstijging die het bedrijf had toegekend. Het bedrijf blijft bij zijn eigen opvatting over de onderhandelingen. (Novum)

Bedrijfsinvesteringen vallen plots tegen

Rotterdam. Het totaal aantal bedrijfsinvesteringen is in juni 2011 gelijk aan het aantal in juni 2010. In mei van dit jaar lag het volume van bedrijfsinvesteringen nog 10 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit door een verschil in het aantal werkdagen. In mei van dit jaar waren er vier werkdagen meer dan in 2010. In juni waren er juist twee werkdagen minder dan twaalf maanden daarvoor. De investeringen namen in het gehele eerste half jaar van 2011 met 4,2 procent toe in vergelijking met een jaar geleden. De bedrijfsinvesteringen in augustus komen volgens het CBS waarschijnlijk lager uit. (Novum)

Grontmij realiseert hogere resultaten

Rotterdam. Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft in de eerste zes maanden van het jaar hogere resultaten geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar, ondanks moeilijke marktomstandigheden in met name Nederland. De nettowinst van Grontmij is gestegen naar 6,1 miljoen euro, van 4,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. (Dow Jones)