Kortkolom buitenland

Arts: kamermeisje DSK is verkracht

new york. De advocaten van de voormalige directeur van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, hebben woedend gereageerd op recente berichten in de media over het rapport van de arts die in mei het kamermeisje onderzocht dat ‘DSK’ ervan beschuldigt haar verkracht te hebben. De vrouw was in tranen toen de arts haar onderzocht, had een pijnlijke schouder en beurse plekken in de schaamstreek. Volgens het Franse blad l’Express schreef de arts in zijn rapport: „Oorzaak van verwondingen: aanranding. Verkrachting.” De advocaten van DSK noemen het misleidend om hieruit conclusies te trekken, omdat de bevindingen van de arts „vrijwel uitsluitend gebaseerd zijn op uitspraken van de klaagster”. Op 23 augustus is de volgende zitting in de zaak. (AP, AFP)

Vijftien Kaukasische rebellen gedood

Grozny. Russische veiligheidstroepen hebben bij verschillende militaire operaties gisteren en vandaag zeker vijftien Kaukasische rebellen gedood. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië werden vannacht bij een actie in de hoofdstad Grozny vier rebellen gedood. De operatie zou onder directe leiding hebben gestaan van president Ramzan Kadirov, in het verleden zelf een rebel. In het bergachtige zuiden van Tsjetsjenië werden vanmorgen zeven rebellen gedood. Gisteren werden in Tsjetsjenië ook al enkele opstandelingen gedood en in de Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan, schoot de politie twee rebellen dood die het vuur openden toen hun auto voor een controle werd aangehouden. De operaties volgen op aanslagen eerder deze week door rebellen. (AP, Reuters)

Aanklacht moord Hariri openbaar

leidschendam. Het Internationale tribunaal in Leidschendam dat onderzoek doet naar de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri in 2005 heeft gisteren de langverwachte aanklachten openbaar gemaakt tegen vier leden van Hezbolllah, voor wie vorige maand al arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Uit de aanklachten blijkt dat er alleen indirect bewijs is tegen de mannen, vooral op basis van telefoonlogs. Voor het tribunaal is dat echter voldoende overtuigend om tot berechting over te gaan, al wordt het een berechting in absentie, aangezien de vier nog voortvluchtig zijn. Hezbollah zegt de vier nooit te zullen uitleveren. (AFP, AP)

Dertig doden door geweld in Karachi

Karachi. Bij geweld in Karachi, het economische centrum van Pakistan, zijn gisteren meer dan dertig doden gevallen. Het is al weken is onrustig in Karachi als gevolg van etnische en politieke conflicten tussen bevolkingsgroepen, daarbij zijn ongeveer driehonderd mensen omgekomen. Maar het geweld van gisteren ging volgens de politie tussen criminele bendes, die in de oude wijk Lyari strijden om de macht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beloofde eerder deze maand dat de rust in de stad hersteld zou worden en eventuele gewelddadigheden hard zullen worden aangepakt. (Reuters, AP)

Kroonprinses Zweden verwacht een kind

Stockholm. De Zweedse kroonprinses Victoria verwacht in maart haar eerste kind. Dat heeft het Zweedse koninklijk huis gisteren bekendgemaakt. De 34-jarige prinses, die in juni vorige jaar trouwde met haar fitnesstrainer Daniel Westing, maakt het goed en heeft voorlopig geen reden om haar officiële programma aan te passen. Victoria is in Zweden aanzienlijk populairder dan haar vader, koning Carl XVI Gustaf. (BBC)