Kortkolom binnenland

Eigen toezichthouder heeft leiding Maasstad

Rotterdam. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft Peter Weeda, lid van de raad van toezicht, aangesteld als interim-bestuursvoorzitter. Hij is samen met Léon Eijsman tijdelijk opvolger van Paul Smits, die deze maand opstapte omdat hij te laat actie ondernam tegen de multiresistente bacterie in zijn ziekenhuis. Weeda heeft zijn functie als toezichthouder neergelegd en zal die niet meer oppakken, zegt een woordvoerder. Volgens de gedragscode voor het bestuur zoals die in de zorg is aanvaard, is het tegen de regels een lid van de raad van toezicht aan te stellen als (interim-)bestuursvoorzitter, zeggen experts Pauline Meurs en Theo Schraven. Zij stelden de eerste zogenoemde governance code voor de zorg op. (NRC)

GGZ’er ontslagen om seks met cliënten

Leeuwarden. GGZ Zuidwest-Drenthe heeft in mei een medewerker op staande voet ontslagen wegens „ernstig grensoverschrijdend gedrag”. De man zou ten minste vier vrouwelijke cliënten bij hen thuis seksueel hebben geïntimideerd. Zij bereiden een aangifte voor. De zaak is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Medisch Tuchtcollege. De man ontkent dat de seksuele handelingen onder dwang plaatsvonden. Volgens directeur Rien Kooijman van GGZ Zuidwest-Drenthe is een relatie tussen een hulpverlener en een cliënt per definitie een „professionele doodzonde” en reden voor ontslag. De man was tien jaar in dienst bij de GGZ. (NRC)

Journalisten moeten bsn opgeven aan PVV

Den Haag. Journalisten moeten privégegevens overdragen om toegang te krijgen tot een persconferentie van de PVV op 1 september. De partij wil onder meer de geboortedatum en het burgerservicenummer (bsn) van journalisten krijgen om de veiligheid op de bijeenkomst over het koningshuis te waarborgen. Volgens deskundigen is dit niet toegestaan. Eerder zijn bezoekers van PVV-verkiezingsbijeenkomsten, zonder hun medeweten en in strijd met de wet, uitvoerig gescreend op justitiële antecedenten. De PVV reageerde niet na verzoek om commentaar. (NRC)

Zwavelzuur mogelijk oorzaak verwonding

Zoetermeer. De bijtende stof die een 28-jarige vrouw uit Zoetermeer dinsdag in een woning over zich heen kreeg is waarschijnlijk zwavelzuur. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag gezegd. De vrouw raakte zwaargewond en ligt nog in een ziekenhuis. Een 38-jarige Hagenaar die in verband met het incident is aangehouden, zit nog vast. Dertig politiemedewerkers moesten naar het ziekenhuis voor controle, nadat ze na een huiszoeking in de woning last kregen van brandende ogen en klachten aan hun luchtwegen. (Novum)