Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Koper van Lehman-lening gaat ermee de markt op

De failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers mag haar portefeuille bedrijfsleningen van 5,3 miljard dollar (3,7 miljard euro) verkopen aan vermogensbeheerder WCAS Fraser Sullivan Investment Management. De miljarden kunnen gebruikt worden om schuldeisers van Lehman af te betalen.

Dat heeft een rechter in New York gisteren bepaald. Lehman Brothers – dat in september 2008 failliet ging, gevolgd door een wereldwijde bankencrisis – wilde van het pakket leningen af omdat de bank ze met grote verliezen of pas over lange tijd te gelde kon maken. Ongeveer eenderde van de leningen heeft een looptijd tot 2016 of zelfs daarna.

De bank wil het faillissement zo snel mogelijk, liefst nog dit jaar, afhandelen. Schuldeisers kunnen naar verwachting in totaal 65 miljard dollar terugkrijgen uit de Lehman-boedel. Dat is meer dan aanvankelijk werd verwacht, maar veel minder dan de in totaal 824 miljard dollar die schuldeisers in 64.000 zaken claimden.

Lehman betaalt een vergoeding aan Fraser Sullivan voor de overname. De beheerders van de portefeuille bij Lehman verhuizen mee naar Fraser Sullivan.

Fraser Sullivan is gespecialiseerd in zogenoemde collateralised loan obligations (CLO’s, gebundelde en in partjes doorverkocht pakketten bedrijfsleningen). Het is daarmee waarschijnlijk dat de Lehman-leningen zullen worden opgeknipt en in partjes aan investeerders verkocht. Dat is op zijn minst opmerkelijk, omdat dergelijke gebundelde hypotheekleningen er mede de oorzaak van waren dat Lehman onderuit ging. Lehman zat tot over zijn nek in de gebundelde hypotheekleningen, en werd hard geraakt toen de huizenprijzen gingen dalen.