KNMI waarschuwt voor extreem weer

Onweer boven Zuid-Nederland. Beeld: Buienradar

Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor extreem weer in de provincies Brabant en Limburg. In het zuidoosten komen zware onweersbuien met veel ontladingen voor. In korte tijd kan er veel neerslag en plaatselijk hagel vallen en zijn er windstoten tot 90 km/uur mogelijk.

Ook andere delen van Nederland krijgen te maken met heftige onweersbuien, maar extreem weer blijft daar uit. Het weerinstituut geeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) als de kans dat het extreme weer optreedt 60 procent is of meer. Code rood is een weeralarm.

Het wordt beter

De onweersbuien kondigen een overgang naar mooier en droger weer aan. Vrijdag blijft het droog maar ligt de temperatuur met zo’n 20 graden nog onder het gemiddelde. Vanaf zaterdag kan het kwik oplopen tot 25 graden. Zondag wordt het echt zomers. Dan kan het in het zuiden van het land wel 30 graden worden.

De vroege gasten van het Lowlands-festival houden het volgens de voorspellingen donderdagavond niet droog, hoewel de onweerskansen in Flevoland wel minder zijn. Vrijdag en zaterdag blijft het naar verwachting droog in Biddinghuizen. Zondag wordt het dus echt warm, maar dan is er wel kans op onweer.