Klopjacht op een koe

FILES - Picture taken on July 21, 2011 shows a free-ranging cow named Yvonne in Zangberg near Muehldorf, southern Germany. The hunt is on in deepest Bavaria for the cow who escaped from a farm and who has been on the run for weeks after Germany's leading newspaper, Bild, put up a 10,000 euro ($14,000) reward for her capture. Yvonne the cow took to the woods in late May in the vicinity of Zangberg and has evaded pursuers ever since. AFP PHOTO JOSEF ENZINGER GERMANY OUT BEST QUALITY AVAILABLE AFP

Een voortvluchtige koe houdt het Duitse Mühldorf am Inn, in het zuiden van Beieren, al wekenlang in de ban. Het beest, Yvonne genaamd, houdt zich al 86 dagen schuil in een bos en wil zich niet laten vangen. De Duitse krant Bild heeft beloofd dat zij de eerlijke vinder van Yvonne zal belonen met 10.000 euro. Het startsein voor een ware klopjacht.

De boskoe had eigenlijk een enkeltje naar het slachthuis gekregen maar voelde het onheil aan en wist te ontsnappen. Nadat Yvonne eind juli bijna een ongeluk met een politieauto had veroorzaakt, gaven de autoriteiten toestemming haar te doden. Dierenliefhebbers halen nu alles uit de kast om de agenten voor te zijn. Onder het motto Bitte lasst Yvonne leben! voert de krant Bild harde actie: ze beloont de vinder van de koe met 10.000 euro om haar zo een toekomst ver van het slachthuis te bezorgen.

Niet alleen weet Yvonne politie, jagers en mannen te paard – die haar met lasso’s probeerden te vangen – moeiteloos te omzeilen, ook met een knappe stier als lokaas kwam ze niet terug naar haar stal. Niemand lijkt dichter dan 200 meter bij haar in de buurt te kunnen komen. Overdag verbergt de slimme koe zich, ’s avonds eet ze. Dinsdag werd Yvonne voor het laatst gespot. Vandaag hebben dierenrechtenactivisten een zoektocht gepland met een helikopter voorzien van een warmtebeeldcamera.

Yvonne krijgt inmiddels steun van duizenden internetfans en heeft al 24.000 vrienden op Facebook.

Zelf tips over haar vindplaats? Mail dan naar: Rettet-die-kuh@bild.de.

    • Kris Derks