‘NS liet zwaargewonde vrouw langs spoor achter’

De Nederlandse Spoorwegen hebben volgens ochtendkrant Spits bewust geprobeerd stil te houden dat drie medewerkers een stervende vrouw achterlieten langs het spoor. De NS noemt die lezing “totale onzin”. Begin augustus belden de medewerkers in kwestie wel hulpdiensten, maar gingen er vervolgens vandoor. Dat schrijft althans Spits vanochtend nadat een klokkenluider zich bij het gratis dagblad meldde.

Onduidelijk waar vrouw overleed

De Spoorwegpolitie heeft de drie NS-medewerkers inmiddels gearresteerd en verhoord. Het drietal zou niet langer verdacht worden van een misdrijf. De politie vermoedt dat de vrouw zelfmoord wilde plegen. Het personeel van de trein die haar raakte zou dat niet gemerkt hebben, waarna de volgende trein het drietal informeerde over de gewonde vrouw.

Volgens de krant werden twee machinisten en een conducteur op 7 augustus gewaarschuwd door de voorgaande trein dat er een lichaam langs het spoor lag bij Holendrecht. Het drietal zou de zwaargewonde vrouw even later hebben aangetroffen. Tegen de voorschriften in wachten zij echter niet op de ambulance, schrijft Spits. De vrouw zou later overleden zijn in een ziekenhuis. De NS zegt echter tegenover persbureau Novum dat zij ter plaatse al aan haar verwondingen overleed.

NS: doofpot totale onzin

De spoorwegen zeggen het incident te betreuren. “Normaal gesproken wordt het protocol altijd nageleefd. Waarom dat nu niet is gebeurd, is ons ook niet duidelijk. We gaan binnenkort met de drie medewerkers in gesprek”, zegt een woordvoerder. Volgens hem is het uit te sluiten dat de trein verder moest omdat anders de trein vertraging opliep of een aansluiting miste.

Spits meldde dat de NS bewust heeft geprobeerd het verhaal stil te houden, maar dat is volgens de NS “totale onzin”. “Het personeel is vorige week al geïnformeerd. We hebben er intern over gesproken. Dat noem ik niet in de doofpot stoppen.”

    • Jules Seegers