Kleuters en filosofie

scene uit de film Just a Beginning (2010) Oorspronkelijke titel: Ce n'est qu'un debut FOTO: Wild Bunch

Just a Beginning. Regie: Pierre Barougier en Jean-Pierre Pozzi. In: 5 bioscopen. **

De Franse documentaire Just a Beginning (Ce n’est qu’un début) volgt een schooljaar lang een groep kleuters als ze onderwijs krijgen in filosofie. Het levert een film op die sterk leunt op de schattigheidsfactor van kinderen die worstelen met de vragen die de juf met ze bespreekt. Just a Beginning geeft er blijk van dolgraag een nieuwe Être et avoir te zijn (2002). Maar de film roept vragen op. Hoeveel uur krijgen de kleuters filosofie? Is de subsidie voor het project daadwerkelijk stopgezet, zoals de film suggereert? De film geeft geen antwoorden. Het resultaat is onbevredigend, vooral omdat er een veel grotere kwestie speelt. Hoe zinnig is het om kleuters te leren filosoferen?

André Waardenburg

    • André Waardenburg