Keelpijn als je beste vriend

Mijn zusje stapt bij keelontsteking over op mentholsigaretten. Als ik nauwelijks kan eten van de keelpijn en de longen uit mijn lijf hoest, moet ik er niet aan denken een sigaret op te steken.

En zo hielp een fikse keelontsteking mij vijfeneenhalf jaar geleden van het roken af. Een week lang lag ik ziek in bed, en toen ik er weer uit kwam had ik de ergste afkickverschijnselen achter de rug. Het besef dat ik gigantisch veel geld bespaarde zorgde dat ik het volhield. Een eenvoudig rekensommetje leerde me dat ik door een week niet te roken – ik rookte een pakje, à 4 euro, per dag – 28 euro in mijn zak hield.

28 euro per week...!

120 euro per maand...!

1.440 euro per jaar...!

Het duizelde me. Als 20-jarige studente kon ik honderden dingen bedenken waaraan ik mijn geld liever wilde besteden dan aan sigaretten.

Het lukte me jarenlang een niet-roker te blijven – al snoof ik voorbijdrijvende sigarettenrook gretig op. Ik was blij met het rookverbod – dat maakte het tijdens het uitgaan eenvoudiger om niet te roken. De ‘stakkers’ die noodgedwongen buiten in de stromende regen stonden te roken, lachte ik hard uit.

Maar helaas was de afgelopen lente niet de mooiste van mijn leven en na een hevige huilbui boden sigaretten troost. Voor ik het wist zat ik op mijn werk weer ieder uur met koffie en een peuk in het rookhok. ’s Ochtends vroeg bij de bushalte rookte ik mijn eerste sigaret van de dag en genoot van het heerlijk lichte gevoel dat je ervan krijgt in je hoofd. Al snel had ik weer allerlei vaste rookmomenten: na het eten, bij een wijntje, zodra ik me langer dan een minuut verveelde... Kortom, ik zat er weer aan.

Maar ik kon de vieze sigarettenlucht aan mijn vingers niet negeren. Als ik met niet-rokers praatte, schaamde ik me voor mijn slechte adem en hield ik mijn hand voor mijn mond. En zodra het hardlopen eens wat minder soepel ging, dacht ik meteen: zou het door het roken komen?

Dus toen ik vorige week wakker werd met een rauwe keel wist ik genoeg. Tijd om mijn leven als niet-roker weer op te pakken. Tien dagen geleden rookte ik mijn (voorlopig?) laatste sigaret.

Lang leve de keelpijn!

Barbara Rijlaarsdam

    • Barbara Rijlaarsdam