Kamer wil opheldering over Griekse deal Finland

De PVV wil dat Nederland net als Finland een gelijkwaardig onderpand krijgt voor de Nederlandse bijdrage aan het Griekse steunpakket. De partij wil dat het kabinet dit per direct gaat eisen.

Ook de PvdA en D66 willen opheldering van het kabinet, zo meldt de NOS.

Wilders en zijn fractiegenoot Tony van Dijck hebben vandaag Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Zij doen dit naar aanleiding van berichten dat Griekenland Finland in ruil voor de Finse bijdrage aan het steunpakket een onderpand van een miljard euro zou geven.

Het geld zou op de bankrekening van de Finse staat worden gezet. Finland mag het houden als Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en loopt zodoende geen enkel risico.

De PVV wil weten of de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen de andere landen van de eurozone heeft geïnformeerd over haar onderhandelingen met Griekenland over het onderpand. Ze zou ook hebben gezegd dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen. De PVV’ers willen weten waarom dit niet aan de Kamer is meegedeeld.

Ministerie: Finse deal niet definitief

Volgens een woordvoerder van minister De Jager is de ‘Finse deal’ nog niet definitief. Nederland heeft tijdens de onderhandelingen in Brussel steeds gezegd dat als Finland geld als onderpand zou krijgen, Nederland dit ook zou eisen.

De uitwerking van het akkoord van 21 juli over het steunpakket - dat tot 2020 109 miljard publiek geld en 106 miljard privaat geld bevat - laat nog een aantal weken op zich wachten, vervolgt de woordvoerder tegenover persbureau Novum. Hij wil zich niet uitlaten over de kans dat Griekenland daadwerkelijk onderpanden moet gaan geven.

De VVD heeft liever niet dat Griekenland onderpanden gaat geven.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus:

“De Griekse kip is al kaal.”

Als het echter toch gebeurt, moet Nederland ook een onderpand krijgen, vindt zij.

    • Marije Willems