Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Israëlische bus onder vuur genomen - tien gewonden

In de nabijheid van de Israëlische grens met Egypte is vandaag door gewapende mannen een Israëlische bus beschoten, waarbij volgens hulpverleners tien personen gewond zijn geraakt.

Radiostation Israel Radio wist te melden dat de bus, die op een snelweg parallel aan de grens reed, werd achtervolgd door een voertuig en dat twee of drie inzittenden met automatische wapens de bus onder vuur namen.

Israëlische veiligheidstroepen hebben de achtervolging op de schutters ingezet en barricades geplaatst. Toen het voertuig werd gesignaleerd ontstond een vuurgevecht. Bij de klopjacht werden ook twee helikopters ingezet. Veiligheidsdiensten onderzoeken of het om een terroristische aanval gaat.

Vorige week stuurde de Egyptische regering duizenden militairen naar de Sinaïwoestijn om groepen opstandelingen van het schiereiland te verjagen. Alhoewel Israël de militaire acties prees, plaatst de joodse staat wel zijn vraagtekens bij het vermogen van Egypte om Sinaï onder controle te houden.

Bij gevechten tussen islamitische militanten en veiligheidstroepen in de Sinaïwoestijn kwamen eind juli zes mensen om het leven. In Sinaï gebruiken mensen- en wapensmokkelaars en moslimextremisten regelmatig veel geweld.

Videobeelden van de bus na de schietpartij: