Inhoud telefoongesprekken Breivik openbaar gemaakt

De Noorse transciptie van de telefoongesprekken

De Noorse politie heeft vandaag de transcripties vrijgegeven van de twee telefoongesprekken die Anders Behring Breivik met de politie voerde terwijl hij op het eiland Utøya een bloedbad aanrichtte. Dat berichtten verschillende Noorse media.

Uit de transcripties wordt duidelijk dat Breivik zich voorstelde als “commandant van de Noorse anticommunistische verzetsbeweging”. In het tweede gesprek, dat 26 minuten later plaatsvond, liet hij de politie weten dat hij zijn operatie in opdracht van de “Europese Orde der Tempeliers” met succes had afgerond.

Breivik verbrak beide gesprekken, waarna de politie tevergeefs probeerde hem terug te bellen. Kort na het tweede gesprek werd Breivik door de politie ingerekend. Op dat moment had hij 69 mensen om het leven gebracht.

Op de website van NOS is een vertaling van de gesprekken te vinden.

Lees hieronder het eerste gesprek, dat plaatsvond om 17.59 uur:

Gesprek met de politie van Noord-Buskerud (Noorse provincie):

Politie: U spreekt met de politie

Breivik: Ja, hallo. Mijn naam is gezagvoerder Anders Behring Breivik van de Noorse anti-communistische verzetsbeweging.

P: Ja.

B: Ik ben nu op Utøya. Ik wil me aangeven.

P: Okee, met welk nummer belt u?

B: Ik bel met een mobiel nummer.

P: U belt met uw mobiel?

B: Ja. Het is niet mijn telefoon, een andere…

P: Moment, wat was u aan het doen? Hallo? Hallo…

    • Dirk Wijnand de Jong