Indiase activist vrij, hervat hongerstaking

Tienduizenden Indiërs zijn gisteren in veel steden de straat opgegaan om hun solidariteit te betuigen met de opgepakte hongerstaker Anna Hazare, die actie voert tegen corruptie in de politiek.

Hazare (73), die dinsdag in de gevangenis belandde na een conflict met de autoriteiten over zijn hongerstaking, kwam vanmorgen vrij na onderhandelingen met de autoriteiten over het aantal dagen dat hij in het openbaar in hongerstaking zou mogen gaan. De activist wilde het eigenlijk drie weken volhouden maar legde zich na bemiddeling van een gerespecteerde voormalige politiefunctionaris neer bij een periode van 15 dagen. In een park in de hoofdstad New Delhi zou hij vanmiddag zijn hongerstaking hervatten.

Zijn arrestatie bracht de regering van premier Manmohan Singh, die toch al sterk aan gezag heeft verloren door een recente reeks van corruptiezaken, in grote verlegenheid. Singh toonde overigens geen spijt. Hij zei in het parlement dat Hazara er een „volledig verkeerde opvatting” op na houdt, die de parlementaire democratie geen recht doet.

Maar de premier wekte bij velen slechts irritatie met zijn betoog. „Het laat zien hoe ver de regering van Manmohan Singh is losgeslagen van de gevoelens van de bevolking”, schreef The Times of India, de grootste Engelstalige krant van het land.

Hazare, die wel wordt vergeleken met Mahatma Gandhi, eist vooral dat een wetsontwerp over bestrijding van corruptie, dat thans voorligt, aanzienlijk wordt verscherpt.

De regering van Singh raakte in opspraak door onder meer een omstreden veiling van licenties voor mobiele telefonie en de organisatie van de Gemenebest Spelen, waarbij veel overheidsgeld zou zijn verspild door corruptie. (Reuters, AP, BBC)