Hoe slecht is roken?

Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Roken is de hoofdoorzaak van longkanker. Van alle longkanker in Nederland is 90 procent toe te schrijven aan roken. Minder dan 1 procent van niet-rokers zal ooit overlijden aan longkanker. Bij rokers is roken dé belangrijkste doodsoorzaak: een op de twee rokers overlijdt (vroegtijdig) ten gevolge van de verslaving, blijkt uit gegevens van KWF Kankerbestrijding Nederland. Van de ongeveer 3,7 miljoen rokers die Nederland telt, zullen er bijna 2 miljoen overlijden door het roken.

Gemiddeld leven rokers vijftien jaar korter dan niet-rokers.

Wie twee jaar is gestopt met roken, loopt al 50 procent minder risico op hart- en vaatziekten dan mensen die blijven roken. Wie vijf jaar is gestopt, heeft het risico op longkanker gehalveerd. Wie twintig jaar geleden voor het laatst heeft gerookt, loopt hetzelfde risico als iemand die nooit heeft gerookt.