Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Omwonenden Pukkelpop helpen festivalgangers: #HasseltHelpt

Volunteers look at the wreckage of a tent which collapsed following a heavy storm at the Pukkelpop outdoor music festival near Hasselt, northern Belgium, August 18, 2011. Two people were killed after a storm ripped through a pop music festival in Belgium on Thursday. Another 40 festival-goers were injured when a burst of high winds and heavy rain collapsed tents and felled a tree, officials said. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM - Tags: DISASTER)
Volunteers look at the wreckage of a tent which collapsed following a heavy storm at the Pukkelpop outdoor music festival near Hasselt, northern Belgium, August 18, 2011. Two people were killed after a storm ripped through a pop music festival in Belgium on Thursday. Another 40 festival-goers were injured when a burst of high winds and heavy rain collapsed tents and felled a tree, officials said. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM - Tags: DISASTER) Vrijwilligers van Pukkelpop kijken naar de ravage van een ingestorte tent op het festivalterrein. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

Bij het door noodweer geteisterde festival Pukkelpop, waar meerdere doden zijn gevallen, steken de Belgen helpende handen uit met slaapplaatsen, liften en warme douches.

Onder de bevolking van Hasselt is het nieuws van het drama op Pukkelpop ten volle doorgedrongen. Naast de te betreuren slachtoffers zijn er veel bezoekers die niet meer thuis kunnen komen door het noodweer, en niet meer in hun tent willen of kunnen blijven - in de meeste tentjes staat een laag water. Het openbaar vervoer is compleet ontregeld (hoewel Pukkelpop inmiddels extra bussen en treinen heeft ingezet) en de wegen rond Hasselt staan helemaal vol.

Met de hashtag #HasseltHelpt verzamelen twitteraars zich voor het aanbieden van slaapplaatsen.

Twitter avatar aardbeiwormpje Femke 2 slaapplaatsen hier RT @joke Wie in Gent kan een slaapplaats aanbieden aan verdwaalde reizigers? Hashtag #genthelpt #pp11
Twitter avatar Daffybal Davy Stiers #hasselthelpt - 2 slaapplaatsen, douche en ontbijt , berichtje op @Daffybal - afhalen aan de kerk kan, wij wonen achter de festivalweide

Op de camping van Pukkelpop is het na de storm een chaos. Veel tentjes zijn ingestort en er staat een laag water op het veld. Still YoutubeOp de camping van Pukkelpop is het na de storm een chaos. Veel tentjes zijn ingestort en er staat een laag water op het veld. Still Youtube

Ook van verder weg komen aanbiedingen voor plaatsen om de nacht door te brengen, zoals uit Antwerpen, Leuven en Brussel.

Twitter avatar wznwx wafflez & wax If you get stuck in Brussels after #pp11 and are in need of a place to sleep/internet/shower/… more than welcome! #hasselthelpt
Twitter avatar UwTedereSoldaat Uw Tedere Soldaat Wie in Antwerpen strandt en slaapplaats / internet of douche nodig heeft is welkom 0486555071 #hasselthelpt

En ook op andere manieren proberen de bewoners van Hasselt te helpen:

Twitter avatar belgie_tweets België Tweets #pp11 - Buurtbewoners van #Pukkelpop zetten WIFI open zodat festivalgangers via hashtag #PPok hun thuisfront iets kunnen laten weten.

Twitteraar Patrice Fleurquin (@PatriceF) heeft een lijst samengesteld voor mensen die slaapplekken aanbieden waar gestrandde Pukkelpopgangers terecht kunnen.

Bekijk de lijst van Patrice hier.

Update 22.55 uur Inmiddels zijn ook de nabijgelegen Grenslandhallen opengesteld voor gestrande Pukkelpopbezoekers.