Going nuts

Mijn favoriete exotische groenteboer heeft zijn winkel verbouwd en ook gelijk even zijn assortiment afgestoft. Toen ik mijn kritische blik op de nieuwe inrichting kwam werpen, ontdekte ik tot mijn vreugde dat achterin de winkel een biologisch noten- en pittenbuffet is verrezen. Zo’n zes vierkante meter wand wordt nu in beslag genomen door keurig afgestofte ‘taps’ en met een korte ruk aan een hendel komt er een lawine aan noten je papieren zakje ingerold.

Ik zou nu heel graag willen schrijven dat deze ontdekking me behoorlijk wat vroege zaterdagen op de markt zou schelen, maar dat doe ik niet, want ik heb nog nooit een zaterdagochtend in de rij staan bij de notenboer opgegeven.

Maar met deze nieuwe aanwinst in mijn winkelroute is in mij een hernieuwde interesse in noten ontstaan. Lekkere trek wordt de laatste tijd steevast gestild met een paar noten uit het vuistje, en als ik de ingrediënten voor een salade bij elkaar aan het scharrelen ben, kan ik minutenlang besluiteloos voor de wand met noten staan voordat ik een definitieve keus heb gemaakt.

Dat ik een keer iets met noten moest maken voor nrc.next was dus onvermijdelijk.

Na lang beraad met mezelf viel de keus uiteindelijk op een notenreep. Het mooie van onderstaand recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Daarnaast kun je er verschillende soorten gedroogd fruit, kokos of stukjes chocolade in doen. Het enige wat je moet aanpassen in het recept is de hoeveelheid honing en suiker; dat mag dan wat meer zijn.

Notenreep:

flinke klodder honing

schep basterdsuiker

handje gemengde noten

3 eetlepels tarwevlokken

paar druppels citroensap

Begin met het kleiner maken van de noten. Wikkel ze (voor mijn reep heb ik amandelen, paranoten en hazelnoten gebruikt) in een theedoek, leg op een vast oppervlak en sla er een paar keer flink hard met een hamer of koekepan op.

Je kunt ook een heel scherp en stevig mes gebruiken om ze kleiner te maken, maar pas wel goed op voor je vingers.

Verwarm de honing, suiker en citroensap op laag vuur en voeg als alles goed vloeibaar en gemengd is, de noten en tarwevlokken toe. Schep een paar keer door elkaar en zorg dat alle noten zijn bedekt met een laagje van het kleverige goedje.

Haal de pan van het vuur en verdeel de notenmix over een stuk bakpapier. Vorm een vierkant en duw alles goed tegen elkaar aan tot het een compacte brok noten is geworden van ongeveer anderhalve centimeter hoog.

Leg ook over de bovenkant een stuk bakpapier en laat 1 à 2 uur hard worden in de koelkast. Trek voorzichtig het pakpapier los en snijd in repen.

Lekker als tussendoortje of bij het ontbijt.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg