Film

scene uit de film Rise of the Planet of the Apes (2011) FOTO: Fox

Rise of the Planet of the Apes

Primaten binden de strijd aan met de mensheid in een veelbelovend begin van een nieuwe serie Apenfilms die voortborduren op Planet of the Apes (1968). Leider van de opstand is de chimpansee Caesar, hyperintelligent door een genetisch gemanipuleerd virus om de ziekte van Alzheimer te bestrijden. De film is slechts mild amusant zolang Caesar opgroeit bij wetenschapper Will (James Franco). Maar het ongeïnspireerde Frankensteinthema en slaapwandelend acteren van Franco vergeet je zo snel de actie zich verplaatst naar de apenrots: de met de nieuwste motion capture-technologie geanimeerde apen fascineren. Het mondt uit in een verbluffende actie op de Golden Gate Bridge bij San Francisco.

Steam of Life (Miesten vuoru)

Vrouwen zijn in Finse films vaak bleek, somber, licht alcoholistisch en bevangen door een algeheel gevoel van malaise. En de mannen hebben het in Steam of Life niet veel beter. Het jonge documentaireduo Joonas Berghäll (1977) en Mika Hotakainen (1977) laten in sauna’s in lange stille shots tientallen mannen aan het woord over de dingen des levens. Dat klinkt ongetwijfeld een stuk zompiger dan het is, anderhalf uur lang naar naakte bezwete Finnen kijken. Maar Steam of Life is juist verfrissend en zo onderkoeld dat je bijna niet kan geloven dat al die kerels in hun adamskostuum zo weerloos en geestig uit de hoek kunnen komen.

Africa in the Picture

Het jaarlijkse openluchtfestival voor films uit Afrika en over de Afrikaanse diaspora is van 19 augustus tot en met 17 september. Pleinen en parken in Amsterdam worden voor de gelegenheid omgetoverd tot een openluchtbioscoop, zoals het Wittenburgerplein, Het Ketelhuis, het West Beach Filmfestival en de Tolhuistuin.

Inl www.africainthepicture.nl

Aboriginal films  

Het Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht bestaat tien jaar en organiseert daarom dit weekeinde in het Louis Hartlooper Complex een filmweekend rond Aboriginal cultuur, met inleidingen en nabesprekingen door deskundigen.

Res: www.aamu.nl

A Separation

De vijfde film van regisseur Asghar Farhadi, A Separation, was de onomstreden grote winnaar van het filmfestival van Berlijn in januari. De film sleepte de Gouden Beer voor beste film en de prijzen voor beste acteurs en actrices in de wacht; een prijzenregen die uniek is in de geschiedenis van het festival maar die de film zonder meer verdient.

Farhadi slaagt erin met een aaneenrijging van kleine, alledaagse scènes die hij met grote precisie en dicht bij ‘real time’ filmt, een groots en indrukwekkend beeld te laten ontstaan van de Iraanse samenleving. Voor zover het mogelijk is om binnen de beperkingen van een speelfilm van ruim twee uur zo’n complex thema te omvatten, is Farhadi daar glansrijk in geslaagd.