Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Doden bij reeks aanslagen in zuiden van Israël

(FILES) Israeli soldiers stand at an army checkpoint in the Eilat Mountains near an Egyptian military post on their side of the border between the two countries on March 26, 2009 in southern Israel. Several people were killed in at least two shooting attacks on Israeli buses traveling near the Egyptian border on August 18, 2011 Israeli television stations said. . AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA
(FILES) Israeli soldiers stand at an army checkpoint in the Eilat Mountains near an Egyptian military post on their side of the border between the two countries on March 26, 2009 in southern Israel. Several people were killed in at least two shooting attacks on Israeli buses traveling near the Egyptian border on August 18, 2011 Israeli television stations said. . AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA Israëlische soldaten houden de wacht bij een checkpoint in de bergen van Eilat, bij de grens met Egypte. Foto AFP / Menahem Kahana

Het zuiden van Israël is opgeschrikt door meerdere aanslagen. Zowel militairen als burgers waren het doelwit van beschietingen en explosies.

Bij drie aanvallen zijn zeker zes doden en meerdere gewonden gevallen. Rond de grens met Egypte werd een bus, een personenauto en een groep soldaten aangevallen. Een eerder bericht over een explosie in Beër Sjeva is door de Israëlische radio, de bron van dat bericht, ingetrokken.

Een legerwoordvoerder meldt aan persbureau AP dat enkele van de aanvallers zijn opgespoord en dat er een vuurwisseling is geweest. Er zouden zware wapens ingezet zijn door de aanvallers, waarschijnlijk mortiergranaten en anti-tankwapens.

UPDATE 14:32 De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft zojuist bevestigd dat de aanvallers uit Gaza afkomstig zijn.