Europa: 80.000 euro voor Gronings Swiebertjedorp

Swiebertje, de beroemdste zwerver van Nederland, moet het Oost-Groningse dorp Wedde redden uit de economische malaise. De Europese Commissie verstrekt het dorp tussen Winschoten en Stadskanaal een subsidie van 80.000 euro voor een museum en een reeks wandelpaden rond het thema Swiebertje. Het geld komt uit het Leader-programma voor de economische ontwikkeling van noodlijdende kernen op het platteland.

Wedde gaat de concurrentie aan met het historische stadje Oudewater in Utrecht. In en rond die plaats zijn in de jaren zestig veel buitenopnames gemaakt voor de televisieserie Swiebertje. Sinds 2003 staat er ook een bronzen standbeeld van acteur Joop Doderer als Swiebertje.

Het Swiebertje-plan is een initiatief van de lokale ondernemer Peter Kuijer. Hij vindt dat het dorp Wedde (ruim zeshonderd inwoners, in de gemeente Bellingwedde) veel gelijkenis vertoont met de locaties uit de populaire kinderserie. Wat hem betreft, blijft het niet bij een museum en een aantal ‘struunpaden’, waar toeristen ontspannen kunnen wandelen, maar zou het gehele dorp een opknapbeurt moeten krijgen.

Ondernemer Kuijer kwam eerder in het nieuws toen hij in 2006 het beheer verwierf van de Burcht te Wedde, een veertiende-eeuws kasteeltje. Hij betaalde de gemeente 1 euro voor de erfpacht en ontving 249.999 euro subsidie, onder meer via het Europese Leader-programma.