Druk op Assad groeit, belooft einde geweld

De Verenigde Staten zullen naar verwachting vandaag nog verklaren dat de Syrische president Bashkar al-Assad moet opstappen. De VS hebben volgens functionarissen in Washington bondgenoten in Europa en in het Golfgebied al ingelicht dat een verklaring hieromtrent op handen is. Ook zullen de Amerikanen nieuwe sancties opleggen aan het regime. Daarop namen ze gisteren al een voorschot door Syrische diplomaten in de VS nieuwe reisbeperkingen op te leggen.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft intussen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gezegd dat de operaties van de strijdkrachten en de politie tegen burgerdoelen in het land ten einde zijn. De secretaris-generaal had in een telefoongesprek gisteren met Assad zijn bezorgdheid geuit over de berichten van de laatste dagen over talrijke doden bij het neerslaan van protesten van de bevolking in onder meer de havenstad Latakia. In Latakia alleen al zouden sinds zaterdag ten minste 35 doden zijn gevallen bij beschietingen door tanks en zelfs marineschepen.

Ook enkele Palestijnse vluchtelingen werden bij het geweld gedood. Een woordvoerder van de Verenigde Naties verklaarde gisteren dat het kamp bij Latakia, waar zo'n 10.000 Palestijnen verbleven, inmiddels vrijwel geheel verlaten is.

Gisteren werd er minder geschoten dan de voorgaande dagen, verklaarde anonieme getuigen. Maar de tanks reden nog steeds door de straten en militairen en politiemensen voerden nog op grote schaal huiszoekingen uit in Latakia. Honderden mensen werden gearresteerd en opgesloten in een lokaal stadion. Latakia is van speciaal belang voor Assad en zijn familie. Niet alleen komt de president zelf uit een dorp in de buurt en is zijn vader daar begraven, ook controleren leden van zijn familie de haven en de financiën van de stad Latakia.

Syrië is de laatste weken steeds sterker in een isolement komen te verkeren. In navolging van andere Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië riep gisteren ook Tunesië zijn gezant uit Damascus terug uit protest tegen het aanhoudende geweld van de kant van de Syrische autoriteiten. Ook de Turkse premier Erdogan uitte gisteren zijn frustraties over de opstelling van Assad. Hij vergeleek de toestand in Syrië met die in Libië,w aar opstandelingen pogen het oude bewind ten val te brengen.

Hoewel buitenlandse waarnemers door de Syrische regering zoveel mogelijk worden geweerd, is duidelijk dat bij het neerslaan van de protesten laatste maanden in totaal ten minste 2.000 doden zijn gevallen.

Behalve in Latakia trad het leger eerder ook hard op in de steden Hama, Homs en Deir al-Zour en nog enkele kleinere plaatsen aan de grens met Turkije. De rust is daar echter nog niet geheel weergekeerd. In de stad Homs kwamen volgens mensenrechtenorganisaties gisteren negen mensen om het l even. (Reuters, AP, AFP, BBC)