Dobberen op de wereldconjunctuur

Boskalis en SBM Offshore bedienen deels dezelfde klanten in de olie-industrie. Ze hebben allebei last van de haperende wereldeconomie.

Het zijn bedrijven die actief zijn in een sector van de economie waar Nederland van oudsher excelleert: Boskalis en SBM Offshore. Boskalis baggert en levert havendiensten en SBM bouwt schepen en installaties voor de olie-industrie op zee. Deze vaandeldragers van de Nederlandse maritieme traditie zijn bovendien opgenomen in de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs.

Vanochtend rapporteerden beide bedrijven gelijktijdig de resultaten over het eerste half jaar. En die vielen niet mee. SBM Offshore meldde een verlies over de eerste helft van 2011. Dat was in lijn met de verwachting. Het bedrijf waarschuwde eind juli al voor een enorme tegenvaller bij de bouw van twee grote boorplatformen. Vanwege kostenoverschrijdingen moest SBM 450 miljoen euro reserveren. Beleggers straften het bedrijf genadeloos af: de koers daalde na deze mededeling met ruim 10 procent.

En vandaag bleek waarom. SBM moest vandaag een verlies rapporteren van 172 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2011. In dezelfde periode vorig jaar maakte het bedrijf nog 64 miljoen euro winst. Als gevolg hiervan moet topman Tony Mace het veld ruimen. SBM Offshore meldde vanochtend dat hij vertrekt. Zijn opvolger is de Fransman Bruno Chabas, sinds begin dit jaar in dienst bij SBM. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het nieuws: het aandeel steeg met ruim 3 procent. Maar in de loop van de ochtend daalde de realiteit van nu in. De groei van de wereldeconomie stokt, en daarmee daalt ook de vraag naar olie. En dat heeft gevolgen voor SBM Offshore. Klanten twijfelen of ze moeten investeren. Rond de middag stond SBM 1,5 procent lager.

Daar heeft niet alleen SBM Offshore last van. Ook baggeraar Boskalis, die vanochtend een nettowinst van 114 miljoen rapporteerde over het eerste half jaar van 2011, heeft last van de haperende wereldeconomie, aldus topman Peter Berdowski. Ondanks omzet en winstcijfers die in lijn waren met de voorspellingen, daalde het aandeel Boskalis vanochtend met ruim 11 procent. En dat komt omdat Boskalis niet zeker is of de verwachtingen voor het hele jaar wel kunnen worden waargemaakt.

Berdowski: „Je ziet al langer dat klanten twijfelen over investeringen en dat wordt er door de economische onzekerheid niet beter op”. Voor Boskalis betekent dat volgens de topman dat het gemiddeld twee keer zo lang duurt voordat een offerte voor een project wordt omgezet in een opdracht. „Voor de crisis in 2008 zat er gemiddeld een half jaar tot een jaar tussen het doen van een offerte en het aanbesteden van een project. Die termijn is nu verdubbeld.” Maar door de goed gevulde orderportefeuille had Boskalis in 2009 en 2010 relatief weinig last van de gevolgen van de financiële crisis.

Net nu het bedrijf hoopte dat de orderstroom weer zou aantrekken, stokt de wereldeconomie opnieuw. Het betekent dat de onzekerheid over de orders in de komende jaren toeneemt, aldus Berdowski. En daar krijgt Boskalis nu last van. De bezettingsgraad van de dure baggerschepen van Boskalis lag in de eerste helft van dit lager dan vorig jaar. Berdowski durft geen voorspelling te doen voor de rest van het jaar. „Wij zijn ook maar een dobber op de wereldzee.”

    • Jan Meeus