De machoman of de burgerman?

Russian President Dmitry Medvedev (R) and Prime Minister Vladimir Putin enjoy some fishing on the river Volga in Russia's Astrakhan region August 16, 2011. Russia's two top leaders, believed to be close to a decision on which of them will run for president, spent Tuesday fishing and boating on the Volga river in a rare, day-long private meeting, the Kremlin said. Medvedev and Putin went for a walk on the river bank in the Astrakhan region in southern Russia, did some spin fishing and then set off for a boat trip to take underwater pictures. Picture taken 16 august. REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS SOCIETY IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

De twee Russische leiders hadden dinsdag een ontspannen dagje op de rivier de Wolga. President Dimitri Medvedev (rechts) en premier Vladimir Poetin gingen wandelen op de oever, spinvissen (met hengel, molen en kunstaas) en voeren daarna de rivier op om onderwaterfoto’s te maken. Deze foto werd gepubliceerd op de website van het Kremlin. Op een andere stond Medvedev in een wetsuit met een onderwatercamera.

De heren laten zich vaak en graag fotograferen in heldhaftige situaties, vooral Poetin. Er is een foto van de premier met ontbloot bovenlijf terwijl hij aan het jagen is, een foto van de premier die de vlinderslag doet in een rivier, de premier op een sneeuwscooter en talloze foto’s waarop hij op een paard rijdt.

Uiteraard zijn die kiekjes bedoeld als propaganda: Rusland is in goede handen bij sterke man Poetin. Dan straalt de enigszins sullige Medvedev niet zoveel mannelijkheid uit.

Beide leiders hebben laten doorschemeren dat één van hen, niet beiden, zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van maart 2012. Het besluit wordt binnenkort verwacht. Wie zal het worden, machoman Poetin of brave burgerman Medvedev?

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad