China begint langdurig offensief in Xinjiang

The old district of Kashgar is seen in Xinjiang province August 4, 2011. The 'renovations' of the old Kashgar center is a prime example of China's modernizing campaigns in minorities ethnic regions. However many city residents have mixed feelings about the disappearance of the narrow streets and adobe homes once hailed as the best surviving example of Central Asian architecture. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS SOCIETY)
The old district of Kashgar is seen in Xinjiang province August 4, 2011. The 'renovations' of the old Kashgar center is a prime example of China's modernizing campaigns in minorities ethnic regions. However many city residents have mixed feelings about the disappearance of the narrow streets and adobe homes once hailed as the best surviving example of Central Asian architecture. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS SOCIETY) Het middeleeuwse centrum van Kashgar, op de achtergrond Chinese nieuwbouw. Foto Reuters?Carlos Barri

De Chinese regering is begonnen met een twee maanden durend offensief in de westerse provincie Xinjiang, nadat onlusten tussen islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen de afgelopen weken opnieuw zijn opgelaaid.

China maakte deze week bekend dat op drukbezochte plekken als martkplaatsen en stations politieagenten dag en nacht zullen patrouilleren, dat meer identiteitscontroles worden uitgevoerd, meer onderzoek wordt gedaan naar criminele handelingen en dat rechtszaken sneller worden afgehandeld:

Bij geweld tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in het autonome Xinjiang, een grondstofrijke provincie die grenst aan onder meer Pakistan, Afghanistan en Rusland, kwamen vorige maand meer dan dertig mensen om het leven.

Peking vreest nu een herhaling van de onlusten van twee jaar geleden, waarbij ongeveer 200 mensen, voornamelijk Han-Chinezen, omkwamen. Sinds die tijd heeft de regering in China de provincie nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens mensenrechtenorganisaties is de aanpak van China overdreven.

In een reportage in NRC Handelsblad vandaag beschrijft correspondent Oscar Garschagen hoe Oeigoeren de aanwezigheid van de Chinezen ervaren. Garschagen vertelt hoe een Oeigoer de situatie beleeft:

“De lijst van religieuze klachten is, vertelt hij, oneindig lang. De honderden moskeeën staan onder streng toezicht en mogen alleen bezocht worden door volwassenen. Islamitisch onderwijs op scholen is in Kashgar verboden, net als het dragen van hoofddoeken in de klas, op het werk, en in overheidsgebouwen. Mannelijke Oeigoeren in dienst van de staat dienen zich te scheren en ook tijdens de ramadan te eten. De viering van de heilige maand is strak gereguleerd, speciale bijeenkomsten om de betekenis van de ramadan te bespreken zijn verboden. Oeigoerse moslims die de Haj, de reis naar Mekka, willen maken moeten hun vijftigste verjaardag hebben gevierd en van onbesproken gedrag zijn.” - Oscar Garschagen

De autonome provincie Xinjiang (wiki) beslaat ongeveer een zesde deel van China’s grondgebied en werd in 1949 opgenomen in de Volksrepubliek China. China meent dat de onlusten in het gebied te wijten zijn aan de in hun ogen separatistische Oeigoeren, qua taal, cultuur en etniciteit verwant aan de Turken.

Lees de hele reportage van Oscar Garschagen in NRC Handelsblad of in de digitale editie.