CBP: beeldmateriaal inbrekers keuren voor publicatie

Foto Reuters / Kieran Doherty Het CBP wil dat de politie beelden van inbrekers en overvallers eerst keurt, alvorens over te gaan tot publicatie. Foto Reuters / Kieran Doherty

De politie moet de beelden van overvallers en inbrekers eerst bekijken en keuren, alvorens ze te publiceren. Dit om te voorkomen dat verdachten aan de digitale schandpaal worden genageld. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), vandaag in de Volkskrant.

Foto’s en video’s van overvallers en inbrekers moeten binnenkort op een speciale website komen. De beelden moeten door burgers zelf op de site worden geplaatst. Kohnstamm hoopt dat de foto’s of video’s zo sneller beschikbaar komen.

“Nu horen we regelmatig dat mensen beelden bij politie en justitie inleveren en pas na twee of drie maanden een reactie krijgen”, zegt hij. “Er moet een nationaal, snel werkend systeem komen, onder controle van politie en justitie.” - Kohnstamm

De politie moet de beelden eerst controleren omdat er wellicht mee geknoeid kan worden:

“Het gebeurt dat er gemanipuleerde beelden op internet worden gezet om wraak te nemen op iemand” - Kohnstamm

Door de controle moeten bekenden van de politie bovendien sneller worden gepakt.

Volgens Kohnstamm is er eerder deze maand ten onrechte het beeld ontstaan dat het CBP instellingen die op eigen houtje beelden van dieven op het internet zetten, wilde beboeten.

“Ik heb alleen gezegd dat een toezichthoudende autoriteit in het algemeen boetes moet kunnen opleggen die afschrikken.” - Kohnstamm

Alleen politie en justitie mogen criminelen opsporen, zei Kohnstamm eerder deze maand. Wie foto’s en filmpjes van dieven op internet plaatst kan straks al snel een boete van 25.000 euro worden opgelegd, aldus Kohnstamm.

    • Marije Willems