Buitenland

België

Watou

Ook deze zomer komen in het Vlaamse dorp Watou de beeldende kunst en de poëziekunst weer samen in de huizen en de kerk rondom het dorpsplein. Al schommelend kun je er luisteren naar gedichten van Hugo Claus. Bekende kunstenaars als Raymond Pettibon, David Claerbout en Hans Op de Beeck tonen hun kunstwerken in oude boerenschuren en in de kamertjes van een voormalig bejaardentehuis.

T/m 11 sept. Inl: www.watou2011.be

Jeff Wall

De Canadese kunstenaar Jeff Wall toont zijn grote geënsceneerde foto’s in Brussel naast werk van kunstenaars die hem inspireerden. Opmerkelijk is de zaal met minimalistische kunst. Op zijn expositie The Crooked Path in museum Bozar is kunst te zien van zo’n veertig zielsverwanten, onder wie generatiegenoten als Dan Flavin en Robert Smithson, maar ook van historische voorbeelden als Diane Arbus en Walker Evans en van hedendaagse kunstenaars als David Claerbout en Kai Althoff. Duchamps Étant donnés is niet in Brussel te zien, want dat werk mag niet meer op reis. Maar de map met instructies hoe het in elkaar gezet moet worden ligt er wel.

T/m 11 sept, Ravensteinstraat 23. Inl www.bozar.be

Frankrijk

Verzamelaars

In de Pinacothèque in Parijs is nog tot 15 september de expositie Romanovs te zien, met honderd topstukken uit de Hermitage in Sint Petersburg, verzameld door de Russische tsaren door de eeuwen heen. Met werk van onder meer Rembrandt (‘David en Jonathan’), Velasquez, Murillo, Poussin en Titiaan. De werken worden chronologisch gepresenteerd: te beginnen met de aankopen van Peter de Grote tot en met Nicolaas I. De collectie wordt gecombineerd met de verzameling Esterházy uit het Museum voor Schone Kunst in Boedapest.

T/m 15 sept, ingang 8, Rue Vignon. Inl www.pinacotheque.com

Paris Plages

Al zo’n tien jaar worden in de zomer aan de Seine stranden gemaakt: Paris Plages. Maar vanaf 1750 waren de oevers van de Seine al een geliefde plek voor Parijzenaars om te zwemmen, varen, picknicken en feesten. In l’Hôtel de Ville is nu de expositie Paris sur Seine, des anciens quais à Paris Plages over het plezier van Parijzenaars op de kades bij de Seine.

T/m 17 sept, 29, Rue de Rivoli. Inl www.paris.fr

Groot-Brittannië

Altaarstukken

De National Gallery laat in zijn zomerexpositie Italiaanse altaarstukken van de late Middeleeuwen tot de vroege Renaissance zien uit haar eigen collectie. De tentoonstelling toont de functie, ontwikkeling in vorm, stijl en type en de oorspronkelijke plaats van altaarstukken voor 1500.

T/m 2 okt, Trafalgar Square. Inl www.nationalgallery.org.uk

Thomas Struth

Levensgrote afbeeldingen van toeristen omringd door kunstschatten, intieme familieportretten, panoramische afbeeldingen van grote technische projecten. Voor het eerst is in Groot-Brittannië een tentoonstelling rond de Duitse kunstenaar Thomas Struth. Whitechapel Gallery in Londen toont het werk van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de late 20ste-eeuwse fotografie met foto’s tussen 1978 en 2010.

T/m 16 sept, 77-82, Whitechapel High Street. Inl www.whitechapelgallery.org