Bonne Glück

Wat bezielt de dagjesmens? Dinsdag was de eerste zomerse dag na de oorlog, en waar zat het bomvol? Op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Wie liever ziet hoe Mark Rutte excuses maakt voor een uitglijder dan hoe de zon in het water schijnt heeft hulp nodig.

Goed, die vergissing met die miljarden was dom, maar hallo zeg, twéé dagen erover debatteren?

Ik gooi Politiek24 uit m’n favorites, en zie voortaan de samenvatting wel. Parlementaire debatten zijn alleen uiterlijk nog overlegvormen waarbij partijen elkaar proberen te overtuigen. In de praktijk is het uitgesloten dat een tegenstander er antwoordt: „Ach ja, daar heeft u helemaal gelijk in, ik ben overtuigd.”

De debatten zijn er dus niet voor de besluit- en ideeënvorming, maar alleen voor de profilering, om met die ene quote in het Journaal te komen.

Werkelijke politiek vindt elders plaats. Zo willen Angela Merkel en Nicolas Sarkozy een euroregering gaan optuigen. Beter laat dan nooit natuurlijk, maar de iets gedetailleerdere plannen blijken onuitstaanbaar bescheiden. De euroregering is een soort gezamenlijk ministerie van Europese Financiën. „Die zal bestaan uit regeringsleiders en zal twee keer per jaar bijeenkomen, of vaker als dat nodig is.”

Tjonge… Ik dacht dat ze de afgelopen weken twee keer per dág bijeen zijn geweest, zonder ook maar een zweem van resultaat. Nu gaan ze zeventien nationale begrotingen synchroniseren tijdens één kerstdiner en één paasontbijt. Bonne Glück. Viel chance. De kans dat dit Europa uit het slop trekt is even groot als de kans dat dit lukt met een tweejaarlijkse Bunga Bunga-party.

Nodig is uiteraard een volwassen Europese democratie, in plaats van het zoveelste Brusselse instituut in hoogbouw met kogelvrije ramen. Wie gaat die euroregering controleren? De afzonderlijke lidstaten waarschijnlijk, elk met hun eigen vrijheidspartijtjes en plaatselijke electorale belangen. Alsof je een overheidsbegroting maakt die eerst de zege van alle gemeenten moet krijgen, die twee dagen debatteren over één uitglijder.

Zolang er geen echt Europarlement is met direct gekozen volksvertegenwoordigers kijk ik liever naar de zon in het water.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts