Biënnale van Venetie 1

In zijn felle kritiek op de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië (CS 11-8-2011) beschrijft Paul Steenhuis twee ‘installaties’ in het Rietveldpaviljoen niet of niet goed.

Zo verwijst het half gesauste wandje naar de plek in het Rijksmuseum waar de Nachtwacht hoort te hangen, maar waar dit schilderij wegens jarenlange verbouwing niet hangt. Verder is in het paviljoen een depot te zien waar we Who’s afraid of red, yellow and blue van Barnett Newman zien staan, in verschillende fasen van herstel na de beschadiging met een stanleymes in 1986. Dit schilderij is sinds de even kostbare als omstreden restauratie door Daniel Goldreyer niet meer te zien als gevolg van – alweer – een jarenlange verbouwing. Dit vond ik twee treffende verwijzingen naar het kunstbeleid in Nederland.

Maar verder ben ik het met Steenhuis eens: kunst moet te begrijpen zijn zonder dikke catalogus.

Josine Dekker, Monnickendam

    • Josine Dekker