Beeldende kunst

SchwarzRotGelb

De Duitse kunstenaar Christian Henkel (1976) nodigde tien Duitse, multidisciplinaire kunstenaars uit die net als hijzelf hebben gestudeerd aan de kunstacademie van Dresden voor de expositie SchwarzRotGelb in De Fabriek in Eindhoven. De kunstwerken variëren van beeldhouwwerken tot installaties, van schilderijen tot fotografie en van videoprojecties tot performances. De opening is vrijdag 19 augustus om 20u met performances, videoprojecties en een borrel. Ook te bezichtigen zaterdag en zondag van 13-17u. De toegang is gratis.

Baarstraat 38. Inl www.defabriekeindhoven.nl

Van dada tot surrealisme

Kunstenaars als Victor Brauner (1903-1966), Marcel Janco (1895-1984) en Max Herman Maxy (1895-1971) lieten het Roemeense publiek in 1924 voor het eerst kennismaken met moderne kunst uit Europa. In Roemenië bloeide begin 20ste eeuw de avant-garde en de Franse surrealist André Breton noemde Boekarest ooit de hoofdstad van het surrealisme. De expositie Van dada tot surrealisme in het Joods Historisch Museum Amsterdam toont de opkomst en ontwikkeling van joodse kunstenaars uit Roemenië: Segals neo-impressionistische kunst, Brauners surrealistische werken en Janco’s portretten, landschappen en genretaferelen. Zondag 21 augustus om 11u30 is er een Gallery talk met een rondleider over de tentoonstelling.

T/m 2 okt, Nieuwe Amstelstraat 1. Inl jhm.nl

Tijdelijk museum

In een voormalige fabriek in Maastricht uit 1905 is het ‘grootste tijdelijke museum voor hedendaagse kunst in Europa’ ingericht. De hoge hallen van de Timmerfabriek van aardewerkproducent

Sphinx lenen zich goed voor de presentatie van grote sculpturen en schilderijen. Het vijfduizend vierkante meter grote complex en de aangrenzende directievertrekken zijn gevuld met zo’n 350 kunstwerken uit de collectie van het Franse FRAC. Werken van kunstenaars als Andy Warhol, Sol LeWitt, Bruce Nauman, Atelier Van Lieshout, Superflex en Marcel Broodthaers worden getoond naast werken van minder bekende hedendaagse kunstenaars, bijvoorbeeld het Parijse collectief Claire Fontaine en de Gentse Kelly Schacht, die vorige maand de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst won. De meeste kunstwerken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

T/m 18 dec, Boschstraat 9. Inl www.outofstorage.nl

Kees Goudzwaard/Wouter van Riessen

Op de schilderijen van Kees Goudzwaard in het Stedelijk Museum Schiedam zijn heldere vormen weergegeven, nauwkeurig geordend. Voor alle schilderijen maakt Goudzwaard modellen van flinterdunne materialen, waar hij dunne, egale verflagen over elkaar aanbrengt. Ook in het museum: recente schilderijen van Wouter van Riessen. In zijn zelfportretten zien we cyclopen, goochelaars, heiligen en vreemde, poppen lege gezichten. Zijn dit wel zelfportretten?

T/m 2 okt, Hoogstraat 112. Inl www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Oost-Nederlands landschap

De landschapsschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933) werkte nog in een Haagse School-idioom in de eerste decennia van de twintigste eeuw, toen de meeste schilders van de Haagse School al oud of overleden waren. Terwijl luminisme en kubisme opkwamen, bleef hij stemmige maar ongevaarlijke natuurtaferelen schilderen. Soms werkte hij te veel voor de markt, maar de overgrote meerderheid van de zestig werken op een expositie over Gorter in het Stedelijk Museum in Zutphen ziet eruit alsof hij meende wat hij schilderde. Hij hield echt van bruin riet en witte berkenstammen, van karrensporen in de modder; aan het landschap in de buurt van Vorden had hij genoeg voor een heel schildersleven.

T/m 16 okt, Rozengracht 3. Inl www.museazutphen.nl

Een grafische ontdekkingsreis

Een overzichtstentoonstelling van ontwerper Wim Crouwel in Temporary Stedelijk 2 Amsterdam brengt een hommage aan zijn loopbaan, nalatenschap en invloed op de grafische vormgeving. De expositie bestaat onder meer uit veel archiefmateriaal, waaronder originele schetsen, catalogi, affiches, folders, postzegelontwerpen, kalenders, letterontwerpen en bewegend beeld, met onder meer een recent interview met de ontwerper.

T/m 9 okt P.Potterstr. Inl www.stedelijk.nl