Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Assad verzekert Ban Ki-moon: geweld tegen burgers gestopt

Een pro-regimedemonstrant houdt een portret van Assad vast. Hij draagt tevens een tattoeage van de president en diens broer Bassel. Foto Reuters / Sharif Karim

Bashar al-Assad heeft Ban Ki-moon op het hart gedrukt dat het geweld tegen pro-democratiebetogers is gestopt. De VN meldt dat de Syrische president dit vandaag heeft toegezegd in een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ban uitte zijn grote verontrustheid over de “aanhoudende en wijdverspreide schendingen van mensenrechten en gebruik van buitensporig geweld” door Syrische ordetroepen tegen burgers.

“De secretaris-generaal benadrukte dat onmiddellijk een einde moest komen alle militaire operaties en massa-arrestaties. President Assad zei dat de militaire- en politieacties gestopt waren.” – verklaring VN.

Assad heeft wel vaker dergelijke beloften, als ook toezeggingen over hervormingen, gedaan. Maar die bleken tot nog toe loos. Ook gisteravond zijn volgens Syrische activisten negen mensen doodgeschoten in de centraal gelegen stad Homs. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatie Comités werden de mensen woensdag laat doodgeschoten na een speciaal gebed voor de ramadan.

‘Internationale media en hervormingen in Syrië’

In de verklaring van de VN staat ook dat Ban Ki-moon zijn oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar alle moorden en geweldplegingen herhaalde. Tevens pleitte hij opnieuw voor de toelating van internationale media in Syrië. Ook moet Damascus volledig samenwerken met de mensenrechtenorganisatie van de VN, iets wat Assad zou hebben toegezegd.

Verwacht wordt dat de VN Veiligheidsraad het Internationaal strafhof in Den Haag zal vragen de schendingen van mensenrechten in Syrië te onderzoeken. De raad komt vandaag bijeen, maar heeft wel de stem van vetolanden het tot nu toe gematigde Rusland en China nodig.

Assad somt hervormingen op

Ban drong ook aan op een geloofwaardig en vreedzaam proces van hervormingen, die snel moeten worden uitgevoerd zonder militaire interventie. De Syrische president zou hierop een aantal hervormingen hebben opgesomd zoals de herziening van de grondwet en het houden van parlementsverkiezingen.

Gisteren haalde de VN al haar non-essential staff terug uit Syrië, nadat onder meer diezelfde dag nog tientallen burgers in Latakia werden gearresteerd bij nachtelijke invallen. De families van 26 medewerkers en de functionarissen zelf verlaten het land op last van de verdragsorganisatie. De gearresteerde burgers zouden door militairen zijn vastgehouden in een stadion.

‘Gevangenissen Syrië vol met arrestanten’